Het eerste Benjamin debat: Joods erfgoed

De Benjamin heeft het afgelopen jaar in een reeks artikelen het onderwerp Joods erfgoed onderzocht en op 9 februari 2020 mondde dit uit in een groot debat in de Uilenburgersjoel in Amsterdam. Emile Schrijver, directeur van het Joods Historisch Museum en Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, gaf een inleiding waarna een paneldiscussie volgde met  Daniël MetzManja Pach en Tamara van Kessel, en vragen uit het publiek.

Erfgoed staat in de belangstelling, het is een bouwsteen van onze identiteit, het herinnert aan wat er was, viert wat er is bereikt en biedt ook ruimte om samen te komen als gemeenschap op een betekenisvolle plek, of het nu is om te herdenken of voor nieuwe culturele initiatieven.

Het is ook een baken voor de rest van de samenleving: hier waren we, dit hebben we gedaan, dit is er gebeurd... Het ligt vaak gevoelig hoe ermee omgesprongen wordt, in eigen kring maar ook vooral in de bredere context van de Nederlandse samenleving.

Het kan gaan om het al dan niet behouden van een oude synagoge, het behouden van, en omgaan met, plekken die betekenis hebben vanwege de Tweede Wereldoorlog, of om niet-specifiek-Joodse plekken die het rijke Joodse verleden in Nederland op een andere manier illustreren, zoals warenhuzien en bioscopen, of diamantfabrieken.

Er werd ook gesproken over de mogelijke wensbaarheid van het opzetten van een centrale vraagbaak voor kwesties rond Joods erfgoed.

Vond plaats: 9 februari, van 14.00 tot 16.00 uur  Waar: de Uilenburgersjoel in Amsterdam. 

Benjamin artikelen Joods erfgoed

Het afgelopen jaar heeft de Benjamin in vier stukken gekeken naar Joods materieel erfgoed in Nederland. De vragen spitsten zich toe op hoe ermee omgesprongen wordt, wat we er mee willen, wat Joods erfgoed precies is. U kunt ze hier teruglezen

1 - Gevoelig erfgoed deel 1 - Met Joyce Hess en Manja Pach

2 - Gevoelig erfgoed deel 2 - Met Daniël Metz.

3 - Joods erfgoed in Amsterdam

4 - Wat is Joods erfgoed?