Gemeente Amstelveen

De opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Amstelveen is nu de verantwoordelijkheid van de gemeente. Die nam het na de beginfase over van de Joodse organisaties en JMW, die de hulpverlening aanvankelijk coördineerden. De gemeente werkt nu met meerdere maatschappelijke organisaties voor de opvang van de ruim vierhonderd mensen in het Ibis en Adagio hotel en ook nog eens de ruim driehonderd die bij particulieren inwonen.

Petra Langezaal is verantwoordelijk voor de opvang in de twee hotels, locatiemanager, is haar officiële titel. Ze werd gevraagd door de gemeente Amstelveen en nam ontslag bij haar vorige werkgever om dit te kunnen doen. Ze had onder meer ervaring met vluchtelingen omdat ze als vrijwilliger had gewerkt in de opvang op het Griekse eiland Lesbos. “Daar zaten bijvoorbeeld veel Syriërs en Afghanen, ook mensen uit conflictsituaties,” vertelt ze.

Acute situatie

Petra is vol lof over hoe Joodse organisaties en anderen meteen in actie zijn gekomen in Amstelveen. “Vanuit een hele acute situatie is er heel veel gedaan. Er zijn ook verschrikkelijk veel mensen opgestaan als vrijwilliger die belangrijk werk hebben verzet en dat heeft ook tot hele mooie dingen geleid.”

“Op een gegeven moment moet je meer structuur gaan aanbrengen.”

Nu is er echter een andere fase aangebroken in de hulpverlening, zegt ze. De gemeente werkt behalve met JMW en Maccabi ook met onder meer de organisatie voor welzijn en maatschappelijk werk Participe, Vluchtelingenwerk en de Vrijwilligerscentrale Amstelveen. Dat vergt een andere benadering: “Op een gegeven moment moet je meer structuur gaan aanbrengen, vooral als je merkt dat je met meerdere maatschappelijke organisaties werkt.”

Vanwege de snelle actie van Maccabi om Joodse Oekraïners die het oorlogsgeweld ontvluchtten te helpen, zitten er relatief veel Joodse vluchtelingen in Amstelveen, weet Petra. “De Joodse groep vraagt soms wel een bijzondere invulling, bijvoorbeeld rondom het eten en bepaalde dagen die belangrijk zijn. Maar dat is niet uitzonderlijk onder vluchtelingen, er zijn bijvoorbeeld ook mensen die moslim zijn, er is diversiteit.”

Praktische zaken

De gemeente heeft nu de handen vol met tal van zaken, onder meer administratieve, maar ook praktische. Zo is er vertraging in heel Nederland, vertelt Petra, wat betreft de opname in de basisregistratie. Voor de vertaling van documenten zijn speciaal bevoegde vertalers nodig, en dat kan soms een knelpunt zijn.

Verder probeert de gemeente onder meer de vluchtelingen die dat willen, aan werk te helpen. Dat zijn vaak nog banen die wat minder opleiding vergen. Voor de hoger opgeleiden geldt soms het probleem dat hun kwalificaties en diploma’s hier niet geldig zijn. Niemand staat trouwens onder druk om te gaan werken, zegt Petra. Het kan zijn dat ze er in hun hoofd niet aan toe zijn of zich willen concentreren op hun kinderen, er zit geen druk achter,” zegt ze.

“Veel mensen willen dolgraag terug. Ga je dan de taal leren of een opleiding volgen?”

Bovendien is er ook de vraag voor een heleboel mensen of ze hier wel zullen blijven. “Het is voor mensen ook vaak moeilijk om vooruit te kijken hoe lang ze hier zullen zijn. Dus wat willen ze er dan in investeren? Veel mensen willen dolgraag terug. Ga je dan de taal leren of een opleiding volgen?”

Nieuw soort opvang

Dat er echter binnenkort al een eind zou komen aan de opvang, betwijfelt Petra. “Niemand weet wat er gaat gebeuren in Oekraïne binnen het tijdsbestek van een half jaar. Als er iets in positieve zin gaat gebeuren, weten we ook dat er heel veel schade is aan het land en dat een heleboel huizen er niet meer zijn, de infrastructuur kapot is en dat het land herbouwd moet worden.”

“Dat is best uniek om dat mee te maken.”

Het is voor Petra en de mensen van de gemeente ook de eerste keer dat ze op deze manier opvang verlenen. “Het is nieuw voor iedereen, het is voor het eerst dat we dit zo doen. Het is ook anders dan andere humanitaire drama’s die zich afspelen in de wereld,” zegt ze.

Hoewel het dus af en toe behoorlijk ingewikkeld kan zijn, is ze blij dat ze er een rol in heeft. “Ik ben heel trots dat zoveel maatschappelijke organisaties en vrijwilligers op zo’n goede manier samenwerken. Dat is best uniek om dat mee te maken.”

Klik hier om terug te gaan naar de overzichtspagina.