Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) bezoekt JMW Joodswelzijn

Paul Blokhuis, staatssecretaris VWS, heeft op 11 juli een bezoek gebracht in Amsterdam aan JMW. Hij sprak met medewerkers, Joodse jongeren en oorlogsoverlevenden. Na afloop zei hij dat JMW een onmisbaar aanbod heeft voor de oorlogsoverlevenden en een belangrijke functie voor de latere generaties.

De staatssecretaris werd op het JMW-hoofdkantoor in Buitenveldert ontvangen door directeur-bestuurder Judith Meijer en voorzitter van de Raad van Toezicht Micha Glaser en sprak er ook met enkele medewerkers van JMW. Daarna ontmoette hij enkele Joodse jongeren. “Het meest indrukwekkende van mijn ontmoeting met de jongeren vond ik de latente en soms manifeste angst, die er is, ook bij de derde generatie. Dat hakt er wel in.”

Het emotionele hoogtepunt van het bezoek was een ontmoeting met enkele overlevenden van de Sjoa in het nabijgelegen ouderencentrum Lev-JMW. De heer Blokhuis sprak enkele overlevenden en zei na afloop dat hij indrukwekkende verhalen heeft gehoord in het gesprek met de oorlogsoverlevenden, de eerste generatie. ”Wat mij betreft bevestigt dit het bestaansrecht van JMW. Je ziet hoe mensen hier hun plek vinden, die ze ergens anders niet vinden. Als je nagaat wat deze mensen hebben meegemaakt en hoe zij nu na zoveel jaren nog steeds met angst en nachtmerries leven is het zo waardevol dat je dit als JMW kunt bieden en het is ook zo waardevol dat je die dankbaarheid van deze mensen terugkrijgt. Achter elk individu gaat zo’n enorm verhaal schuil, ik vind het indrukwekkend en ontroerend.”

Judith Meijer, directeur bestuurder van JMW, zei over het bezoek dat zij verheugd was met de persoonlijke aandacht van de staatssecretaris voor het mooie werk van JMW. Het was fijn om Paul Blokhuis en zijn ambtenaren op bezoek te hebben en hun warme belangstelling voor het werk en de cliënten van JMW te merken. Ze benadrukte het belang van JMW voor de steun aan overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en voor de hulpverlening en ondersteuning van de Nederlands Joodse gemeenschap.