Geld voor Oekraïne – het JHF

Geld voor Oekraïne – het JHF

De Oekraïne-oorlog markeert een moment van saamhorigheid onder de Nederlands-Joodse organisaties. Veel groepen, verenigingen en organisaties, waaronder ook JMW, besloten gezamenlijk geld in te zamelen voor Joodse Oekraïners. Onder leiding van het Joods Humanitair Fonds, JHF, is de actie een daverend succes geworden.

Nederlands

De rol van vrijwilligers en Maccabi

De rol van vrijwilligers en Maccabi

De opvang van de Oekraïense vluchtelingen zou niet mogelijk zijn zonder de enorme inzet van een groot aantal vrijwilligers. Dat geldt altijd al voor een heleboel activiteiten van JMW en ook van Maccabi, de Joodse sportvereniging waarmee JMW vaker samenwerkt in tijden van crisis. De vrijwilligers hebben op grote schaal onder meer kleding en andere benodigdheden ingezameld en staan de vluchtelingen op allerlei manieren bij.

Nederlands

JMW en de opvang van Oekraïners

JMW en de opvang van Oekraïners

Margo Weerts nam begin 2021 de leiding over bij JMW, middenin de coronapandemie. Een jaar later werd ze geconfronteerd met een acute crisissituatie: de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Maar ze heeft vertrouwen in de kennis en expertise die JMW in huis heeft voor het opvangen en bijstaan van mensen uit oorlogssituaties. En ze is verheugd over de samenwerking in Joods Nederland bij de opvang van de vluchtelingen.

Nederlands

Gemeente Amstelveen

Gemeente Amstelveen

De opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Amstelveen is nu de verantwoordelijkheid van de gemeente. Die nam het na de beginfase over van de Joodse organisaties en JMW, die de hulpverlening aanvankelijk coördineerden. De gemeente werkt nu met meerdere maatschappelijke organisaties voor de opvang van de ruim vierhonderd mensen in het Ibis en Adagio hotel en ook nog eens de ruim driehonderd die bij particulieren inwonen.

Nederlands

Ouders en kinderen - Participe

Ouders en kinderen - Participe

Een van de instanties waarmee JMW samenwerkt voor de opvang van mensen die het oorlogsgeweld in Oekraïne zijn ontvlucht, is de maatschappelijk werkorganisatie Participe. Dat doet Participe in opdracht van de gemeente Amstelveen. In het voormalig cultuurcentrum Griffioen in Uilenstede, nabij de twee hotels waar de meeste vluchtelingen zijn ondergebracht, probeert Participe een veilige oase te creëren voor kinderen en ouders.

Nederlands

JMW-hulpverleners ter plekke

JMW-hulpverleners ter plekke

De maatschappelijk werkers van JMW hebben als professionele hulpverleners direct te maken met de opvang van Oekraïners in Amstelveen. Ze waren er vanaf het begin bij toen de eerste groep Joodse vluchtelingen aankwam in het Ibis-hotel. En ze houden nog steeds drie dagen per week spreekuur in het naburige Adagio hotel. Daar zijn nu veel grotere aantallen Joodse- en niet-Joodse Oekraïners aangekomen. Het kan soms een zware, emotionele, belasting zijn.

Nederlands

Pagina's