Saamhorigheid en machteloosheid via de telefoon

Geschreven op: 30-03-2020
Delen:

Coronapraktijk van medewerkers en deelnemers van JMW

Manja Pauka – 

De corona-crisis maakt nogal wat los bij mensen, ook bij de doelgroep van JMW waarvan velen de oorlog hebben overleefd. Manja Pauka is een van de maatschappelijk werkers die de mensen, momenteel uitsluitend telefonisch, te woord staat.

“Je zou zeggen, goed geregeld allemaal.”

Een dame op leeftijd die ik vandaag aan de telefoon had vertelde dat zij zojuist haar vijfde buurman aan de deur had gehad met het aanbod om boodschappen te doen. De soos waar ze normaal gesproken tweemaal per week kwam, bezorgt nu maaltijden aan huis. Haar kinderen en kleinkinderen bellen en Skypen sinds de uitbraak van de crisis vaker.

En als je geen kinderen of kleinkinderen hebt of als je meer behoefte hebt om te bellen zijn er via JMW gelukkig vrijwilligers en professionals die voor je klaar staan. Mocht iemand koosjer eten dan kan je nu via de website van JMW alle initiatieven vinden om maaltijden thuis bezorgd te krijgen. Iets wat een week geleden niet mogelijk leek is nu de werkelijkheid.

“Een omwenteling in mentaliteit?”

De solidariteit die men nu zowel binnen als buiten de Joodse gemeenschap ervaart is hartverwarmend. Op sociale media circuleren allerlei optimistische geluiden als zou dit een omwenteling in mentaliteit teweegbrengen die ook nog ver na de corona-crisis in de maatschappij te merken moet zijn. Ik hoop met iedereen mee dat dat zo zal zijn. 

Even doorpratend met bovenstaande dame vertelde zij over de momenten waarop zij door de berichten in de media wordt overspoeld door gedachten aan de oorlogstijd, toen zij tweeëneenhalf jaar in onderduik zat – het hamsteren. De Franse president Macron die een speech hield voor het volk waarin hij zei: Het is oorlog! Aan de grens van Nederland met België mogen mensen alleen nog passeren met een document waarop staat dat ze speciale toestemming hebben. De overvolle ziekenhuizen die vrezen de toestroom niet aan te kunnen.

 “Gevoelens die zij tijdens de oorlog ook had.”

 De dame in kwestie is in het dagelijkse normale leven juist een zeer zelfstandige en krachtige persoonlijkheid. Zij doet zoveel mogelijk zelf en vindt het lastig om hulp te vragen. De huidige situatie van het in huis opgesloten zitten is daardoor des te moeilijker, en het bezorgt haar een gevoel van angst, machteloosheid, onzekerheid en afhankelijkheid. Gevoelens die zij tijdens de oorlog ook had.

Het deed haar goed om hier even over te kunnen praten met iemand die aan een half woord genoeg heeft om te begrijpen waar het over gaat. Het is goed te weten dat je, behalve voor de praktische organisatie van boodschappen en etensvoorziening, daarvoor ook altijd bij JMW terecht kan. Onze spreekuren zijn daarom nu verruimd naar 9.00 tot 17.00 uur, via 088 1652200.

 

 

 

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.




Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden