Cultuur, Tradities, Feestdagen

Naar het museum, naar het theater, naar de film of de feestdagen samen vieren. Bij JMW is er veel te doen op het gebied van de Joodse cultuur en traditie, zoals lezingen over culturele onderwerpen en dagtochten.

Joodse tradities en rituelen (gebruiken)

Het Jodendom kent veel tradities en rituelen die op verschillende manieren worden beleefd. De een doet niets aan religie of verdiept zich alleen in de Joodse cultuur, de ander is juist streng in de leer en een derde beleeft alleen de Joodse gebruiken in huiselijke kring.

Het Jodendom bestaat uit verschillende voorschriften, tradities en gebruiken. Een van de bekendste is het kasjroet: het stelsel van spijswetten, die onder andere voorschrijven dat het verboden is om varkensvlees te eten, of gelijktijdig melkproducten en vlees te gebruiken. Wellicht ben jij ook wel bekend met de mezoeza, een houder met daarin een rolletje perkament met de tekst van het Sjema, dat wordt bevestigd aan de deurpost van de woning. Denk jij een Jood op straat te herkennen? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan een orthodox Joodse man. Dan heeft hij bijvoorbeeld een keppel op zijn hoofd, of zie je onder de kleding een talliet (gebedskleed) met tsietsiet (symbolische franjedraden).

Verder zal je misschien ook wel eens gehoord hebben van de sjabbat, de rustdag die ingaat op vrijdagavond en tot zaterdagavond duurt. Of van de briet mila, de besnijdenis van Joodse jongetjes op de achtste dag na hun geboorte; de bar- en bat mitswa, wanneer jongens (vanaf 13 jaar) en meisjes (vanaf 12 jaar) volwassen worden in de ogen van de Joodse wetgeving; het Joods huwelijk (Choepa), de Joodse begrafenis en de Joodse feestdagen.

Joodse tradities - JMW

Tijdens de Joodse feestdagen worden belangrijke historische en/of Bijbelse gebeurtenissen gevierd en/of herdacht. Enkele van de meest bekende Joodse feestdagen zijn:

Door te klikken op bovengenoemde feestdagen, kom je bij de speciale uitleg en toelichting op de onze website Freyda, de jongerenplatform van JMW.

Bekijk de Chanoeka special die wij in 2020 hebben gemaakt waar we langs zijn gegaan bij het Joods Museum (voorheen Joods Historisch Museum)

Feestdagen vieren met JMW

De Joodse feestdagen kunnen bij JMW op verschillende manieren worden gevierd. Zo zijn er door heel het land ontmoetingsgroepen waar de feestdagen gevierd worden en vieren wij elk jaar Pesach in Lunteren.

  • Ontmoetingsgroepen Bij elke ontmoetingsgroep worden de feestdagen met elkaar gevierd. Matzes en soefganiot eten en de chanoekia aansteken.
  • Pesach in Lunteren Voor wie Pesach wil vieren, maar dat niet meer in eigen omgeving kan doen, is er een alternatief. Elk jaar huren wij een hotel af in Lunteren en is er naast heerlijke traditionele kosjere, seiders en maaltijden ook een gevarieerd programma met muzikale optredens, uitstapjes, workshops, lezingen en meer. Dit alles onder toezicht van het I.P.O.R. (kosjer).

Samen Joodse feestdagen vieren bij JMW?

Neem een kijkje in onze agenda!

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden