Boekentips – nieuw

Geschreven op: 21-04-2020
Delen:

De lijst telt al veel boeken over het oorlogsverleden. Met Jom Hasjoa nog een tweetal recente boeken erbij. Verder… boeken van Joodse auteurs/over Joodse onderwerpen  2019/2020 tot dusver die bij de Benjamin zijn binnengekomen of bij de redactie bekend zijn, in willekeurige volgorde. Klik op naam en titel en bezoek direct de website waar het boek te verkrijgen is.

Erik Schaap – De levens van Johnny de Droog
Johnny de Droog liet tussen 1942 en 1945 minstens driehonderd verzetsstrijders en joden achter de tralies verdwijnen…

Els van Diggele – Het raadsel van Femma
Een doodgewoon meisje uit de Amsterdamse Oosterparkbuurt belandt in Auschwitz via de beheerder van de Calmeyerlijst…

David Brooks – De Tweede Berg
Sta jij op je eerste of tweede berg? Draait het leven om jou – of om anderen? Gaat het om succes – of om betekenis? We leven in een wereld die ons vertelt dat we vooral persoonlijk geluk moeten nastreven…

Frank van Kolfschooten – Remi
De oorlogsgeschiedenis van twee broers – Op 16 oktober 1942 vindt een Bloemendaalse familie een baby op hun stoep. Zij noemen hem Remi, naar Alleen op de wereld. Ze kunnen het jongetje niet redden…

Ronit Palache – Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan
Ronit Palache toont aan de hand van Ischa Meijers werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit…

Roxane van Iperen – ‘t Hooge Nest
Nog uit 2018 – Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ‘t Hooge Nest, een villa in ‘t Gooi…

Judith Fanto – Viktor
Met Viktor schrijft Judith Fanto een hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis over de betekenis van familiebanden. Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark…

Arnon Grunberg – Bezette gebieden
Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken, is terug. Nadat het verhaal van zijn alternatieve therapie door een bekende auteur te boek is gesteld en een bestseller is geworden, raakt hij verstrikt…

Delphine Horvilleur – Bespiegelingen over het vraagstuk van het antisemitisme
Deze scherpe en eloquente beschouwing speelt in op het overal – ook in Europa, ook in Nederland en België – toenemende antisemitisme. De Parijse rabbijn Delphine Horvilleur is opgeleid aan universiteiten in New York en Jeruzalem…

Miriam Guensberg – Held zonder vaderland
In Held zonder vaderland wordt het leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg geschetst, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde…

Selma van de Perre – Mijn naam is Selma
Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood…

Nir Baram aan – het eind van de nacht
Jonatan, een schrijver, wordt wakker in een hotelkamer. Zijn omgeving komt hem niet bekend voor en hij heeft weinig herinneringen aan de afgelopen dagen. Hij probeert te reconstrueren wat er is gebeurd…

 David Werheimer – Verloren in de tijd van Einstein
Als hij niet in 1931, op 34-jarige leeftijd, zelfmoord zou hebben gepleegd, was Alfred Coppel Elsbach waarschijnlijk een groot filosoof geworden. Zijn filosofische inzichten in de betekenis van de relativiteitstheorie zijn inmiddels vrijwel vergeten, maar kregen in hun tijd internationale aandacht

 Jeroen Thijssen – Het verscholen dorp
Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten – met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking.

Marijke Talen – overLeven
Dit jaar herdenkt Nederland 75 jaar bevrijding. Het boek  ‘overLeven’ met 25 portretten en verhalen van Joodse overlevenden is tijdloos en juist nu heel geschikt als bijvoorbeeld (relatie)geschenk.

 Noam Chomsky – Het einde van de Amerikaanse droom
De American Dream is volgens Noam Chomksy in rook opgegaan. Mede door de ongekende inkomensongelijkheid kan de gewone Amerikaan niet meer op een betere toekomst hopen. Wat weer funeste gevolgen heeft, wereldwijd…

Robbert Pollack – De Taak
De Taak van Robert Pollack is een spectaculaire politieke thriller over macht, chantage en geheimen, geïnspireerd door de grootste Russische overheidsfraude uit de geschiedenis: de Magnitsky-zaak…

Judith van der Wel – Spiegelmoeders
Judy en Selly (1927) zijn een onafscheidelijke, eeneiige tweeling. Ze wonen samen in een flat, slapen in één bed en delen een geheim: dat ze Joods zijn. Niemand mag het weten, want na negen concentratiekampen hebben ze wel geleerd dat ze geen mens zomaar kunnen vertrouwen.

Baruch Kojocaru, Barbara Bulten – De oorlog in mij
De oorlog in mij is een ontroerend oorlogsportret voor de lezers van Kinderjaren van Jona Oberski. De Joodse Baruch Kojocaru groeit op in Roemenië. Als de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn land binnenvallen, wordt de dan vijfjarige Baruch op weg naar een werkkamp gered en duikt hij onder.

Channa Kalmann – Hun namen niet vergeten
De stichting Herdenkingsstenen Amersfoort legt de laatste herdenkingsstenen in voorjaar 2019 en sluit dit bijzondere project af met de presentatie van een boek met circa vijftien gescheven portretten van omgekomen stadgenoten. Daarnaast worden in het boek 414 namen vermeld.

 Joodse Huizen 5 – Verhalen over vooroorlogse bewoners
Verhalen over vooroorlogse bewoners…

Takis Würger – Stella
De jonge Zwitser Friedrich vertrekt in 1942 naar Berlijn. Daar, op de kunstacademie, wordt hij verliefd op de mooie, mysterieuze Kristin. Maar al gauw blijkt dat ze niet is wie ze zegt dat ze is… Haar echte naam is Stella Goldschlag… 

Chaja Polak – De man die geen hekel had aan Joden
In maart 2017 publiceert NRC Handelsblad een interview met de schrijfster van het boek Oorlogsouders. Haar vrijwillig tot de Waffen-SS toegetreden vader, Willem van Boetzelaer, wordt door zijn dochter geportretteerd als iemand die de pech had… Met groeiende verbazing volgt Chaja Polak de kritiekloze aandacht voor het boek…

Olga Tokarczuk – De Jacobsboeken
Door de ogen van de tijdreizende joodse matriarch Jenta volgen we het leven van een controversiële sekteleider. Jacob Frank (1726-1791) bekeerde duizenden joden tot het frankisme, zijn eigen mengelmoesje van joodse en christelijke elementen. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd toen bekend

Maria Isabel Sánchez Vegara – Van klein tot groots: Anne Frank
 Een prachtige, bonte reeks levensverhalen om te verzamelen door 6- tot 100-jarigen!

René Kok, Erik Somers – De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945
Genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019! één van de tien beste historische boeken van dit jaar…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.




Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden