Hieronder een selectie van boeken sinds de zomer waarop handig op de blauwe delen doorgeklikt kan worden om het aan te schaffen. Onderaan ook de selectie van eerder dit jaar
Niet een boek maar wel veel over Joodse boeken: Studia Rosenthaliana, Journal of the History, Culture and Heritage of the Jews in the Netherlands is het enige academische tijdschrift over de geschiedenis van de Nederlandse Joden ter wereld. Nu opnieuw gelanceerd als open-access tijdschrift. Het in 1967 opgerichte blad is terug in een nieuwe vorm. Studia Rosenthaliana is het enige academische tijdschrift voor Nederlands-Joodse geschiedenis ter wereld. Na een periode waarin het onregelmatig verscheen en als thematisch jaarboek, zal het vanaf nu weer tweemaal per jaar verschijnen, digitaal en volledig open-access. Dat wil zeggen dat de inhoud voor iedereen kosteloos is te lezen online. Het tijdschrift nodigt onderzoekers uit om artikelen in te dienen via de richtlijnen op de site. Per nummer worden er ook recensies opgenomen van boeken over Nederlands Joodse geschiedenis. Het is Engelstalig.
Het eerste nummer is een dubbel-themanummer getiteld: ‘The Jewish Bookshop of the World; Aspects of Print and Manuscript Culture in Early Modern Amsterdam’ en is samengesteld door gastredacteur Theoder Dunkelgrün. De artikelen gaan in op de centrale plaats die Amsterdam innam bij de druk uitgave van en handel in Joodse en Hebreeuwse boeken in de vroegmoderne tijd.
Ook even iets anders: hier de selectie te vinden voor de WIZO literatuurprijs 2021!
En dan nu de De Benjamin boekenlijst:
Gezichten van Joods Verzet
Een boek dat diepgang verschaft en inzage over Joodse familiegeschiedenissen die hun weerslag vinden in het heden. Veertig auteurs schetsen 75 jaar na de Bevrijding de zeer uiteenlopende situaties van Joodse familieleden, vrienden en bekenden, die vanuit hun onderdrukte positie verzet wisten te plegen. Deze informatie is vaak na een lang zwijgen en over een lange periode verzameld en met behulp van onderzoek verder onderbouwd. Dit levert uiteenlopende gezichten van verzet op vastgelegd in bijna 400 pagina’s…
De rode draad, Mantelzorg en kampsyndroom, memoir van een dochter – Guida Joseph
Het is niet makkelijk om een vader met een concentratiekampsyndroom te hebben. Vooral als je enig kind bent. Guida Joseph, een gevierd illustrator, had die rode draad van pijn en woede al onder ogen gezien en verwerkt, maar net toen het vaderboek dicht kon ging het moederboek open. Guida nam de zorg van haar oude moeder op zich, denkend dat haar einde nabij was. Vijf jaar later leeft haar moeder nog steeds, en is Guida getuige van de wijze waarop zij licht dementerend en tamelijk alcoholistisch de ouderdom inglijdt. Ondanks – of juist dankzij – irritatie, wanhoop en frustratie levert het haar ook iets op. Een schitterende graphic memoir vol inzichten en humor…
Joden van Leeuwarden – Hartog Beem
Een vernieuwde uitgave van het boek dat oorspronkelijk verscheen in 1974. Beem was de Joodse historicus bij uitstek voor de geschiedschrijving van de Joodse gemeenschappen in de Mediene, en dit boek was zijn meesterwerk. Daarnaast publiceerde hij ook over het Jiddisch en Jiddische woorden in de Nederlandse taal..
Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen, De eenzame strijd van een Holocaust-overlevende – Salo Muller
Het begon als een persoonlijke kruistocht en het werd een schadeclaim voor alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die door de Nederlandse Spoorwegen zijn vervoerd naar Westerbork en vanuit Westerbork naar de Duitse grens op weg naar de concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Salo Muller is vasthoudend als het gaat om de nalatenschap van zijn in Auschwitz vermoorde ouders. Meer dan honderdduizend andere Nederlands-Joodse slachtoffer overkwam eenzelfde lot in Auschwitz, Sobibor of een ander kamp. De kosten voor het treinkaartje van de Nederlandse Spoorwegen – ze kregen alleen een enkeltje – moesten ze zelf betalen of werden betaald uit geroofde Joodse tegoeden. Bloedgeld?
Lachen om Levie, Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930) – Ewoud Sanders
Joodse en zwarte personages beschrijven op een manier die we nu etnisch stereotyperend of racistisch zouden noemen: broodschrijver Jan Schenkman was niet de eerste die dat deed. Wel bereikte hij er een groter publiek mee. In 1850 voorzag Schenkman Sinterklaas van een zwarte knecht. In 1854 introduceerde hij Levie Mozes Zadok, een joodse schoenpoetser die met een blackface op een kermis optreedt als ‘Bosjesman’. Binnen enkele maanden vlogen er ruim 50.000 Levie Zadok-drukwerkjes over de toonbank. Hoe is dat verkoopsucces te verklaren?
Zo’n genie ben je nu ook weer niet, Harry Mulisch en de brieven van zijn ouders – Alice Schwarz
Harry Mulisch was negen toen zijn ouders uit elkaar gingen. Zijn moeder, Alice Schwarz, vertrok naar Amsterdam, Harry bleef bij zijn vader in Haarlem wonen. De Joodse bankiersfamilie van zijn moeder werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels uitgemoord. Zelf ontkwam ze, mede dankzij Harry’s met de Duitsers collaborerende vader. Verlangend naar een beter leven emigreerde Alice in 1951 naar de Verenigde Staten. Drie maanden later kreeg haar zoon de Reina Prinsen Geerligsprijs – begin van een imposant schrijverschap. Vanaf haar vertrek naar Californië tot haar dood in 1996 schreef Alice haar zoon brieven…
Burgemeester in oorlogstijd – Jaap Roos
Bijna anderhalf jaar lang kon Abraham Roos, ondergedoken, zichzelf niet zijn. Hij wás Theo van Leur en werd vertegenwoordiger van de gemeente bij de Ortskommandant van Amerongen. Als een ‘burgemeester’ had hij veel invloed in het dorp. Tegelijkertijd onderhield hij nauwe banden met het lokale verzet…
Wacht maar, Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel – Esther Shaya en Frank Hemminga
Henriëtte Henriquez Pimentel werd in 1926 directrice van de Vereeniging Zuigelingen-Inrichting en Kinder- huis in de Plantage Middenlaan te Amsterdam, in de volksmond ook wel ‘de crèche’ genoemd. Toen ze de pensioengerechtigde leeftijd bijna had bereikt, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Ze werd een van de sleutelfiguren in het heldhaftige plan waarmee zo’n zeshonderd joodse kinderen uit de crèche gered konden worden. Zichzelf bracht ze daarbij niet in veiligheid…
1943, Het lot van de familie Pimentel – Fokko Weerstra en Henk Dijkman
In twaalf kleine biografieën van leden van de familie Pimentel wordt duidelijk hoe de Jodenvervolging ingreep in het leven van Joodse Amsterdammers. 1943 was een beslissend jaar voor de Portugees-joodse familie Pimentel…
Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek, Eenzaam op weg naar Auschwitz – Paul Beek
1943: Een Joods meisje stapt zonder haar familie de gaskamer van Auschwitz in, onwetend van haar lot of waar haar broer en ouders zijn. Enkele weken daarvoor was zij verraden op haar onderduikplaats en ging ze via Den Haag naar kamp Westerbork, werd ze ziek maar ging ze toch op transport, pas negen jaar oud…
Negen lessen voor een bijzonder leven – Benjamin Ferencz
Negen lessen voor een bijzonder leven bevat de wijze levenslessen van Benjamin Ferencz, hoofdaanklager van de Neurenbergprocessen. Het boek volgt het verhaal van Benjamins leven, en elk hoofdstuk bevat zijn lessen over hoe we allemaal het beste uit onze levens kunnen halen, van ambitie en moed tot geluk en liefde…
Dossier Grete Weisbrot – Miriam Dubi
Een meeslepende roman, met verrassende plotwendingen, over hoe mensen met een sterk uiteenlopende achtergrond elkaars leven kunnen bepalen en beïnvloeden. Het verhaal is gesitueerd in Jeruzalem anno 1985. Centraal staan twee Joden: Raffie Alfasie, een jeugdige medewerker van de sociale dienst van Marokkaanse komaf, en de oude Grete Weisbrot, een vrouw die in 1938 vanuit nazi-Duitsland naar Palestina vluchtte. Raffie krijgt de opdracht om Grete over te halen zich in een bejaardenhuis te laten opnemen. Iets wat Grete pertinent niet wil…
WWII+VI: A Kid’s Memories of War and Postwar – Johan Zwaan
Voormalige Harvard professor Johan Zwaan vertelt over zijn herinneringen aan de oorlog en het verzet van zijn vader in Gornichem (Engels)…
Rivka – Femmetje de Wind
Rivka Cohen heeft een succesvolle carrière als redacteur en een schijnbaar gelukkig gezinsleven, maar innerlijk knaagt de onrust aan de zorgvuldig opgebouwde buitenkant. Rivka groeide op in een gezin waar haar Joodse vader de oorlog altijd met zich meedroeg. Zijn trauma komt tijdens de intense verhouding met de oudere en getrouwde Daniel pijnlijk aan de oppervlakte…
Als ze het over Marokkanen hebben – Arnon Grunberg
In een lege Nieuwe Kerk te Amsterdam hield Arnon Grunberg op 4 mei 2020, vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, de herdenkingsrede. Hij stelde onder meer dat individuen niet gereduceerd moeten worden tot de groep waartoe ze zouden behoren; dat uitsluiting van een minderheid vroeg of laat andere, uiteindelijk álle minderheden zal treffen. Grunbergs woorden werden met instemming en lof ontvangen, maar ook kreeg hij te maken met enkele doodsbedreigingen en andere uitingen van haat. In Als ze het over Marokkanen hebben zijn naast deze lezing vier teksten opgenomen waarin Grunberg zijn jeugd, de Joodse identiteit en het werk van Marga Minco en Imre Kertész onderzoekt. Hij vindt het algemene en universele in het persoonlijke; zijn gedachten zijn prikkelend, zijn formuleringen messcherp…
Bange mensen stellen geen vragen – Renate Rubinstein, samengesteld door Ronit Palache
Waar Renate Rubinstein (1929-1990) verscheen was er reuring. Vanaf 1961 maakte zij furore met de stukken die zij onder de naam Tamar in Vrij Nederland publiceerde. Of deze nu gingen over haar liefdesleven, het gemis van haar in de oorlog vermoorde vader, de moeilijke relatie met haar moeder, het koningshuis of het feminisme: ze waren altijd origineel, eigengereid en spraakmakend. Ze schreef openhartig over haar Joodse achtergrond, haar pijnlijke scheiding en haar ziekte MS. En zelfs postuum veroorzaakte Rubinstein nog ophef met het boek Mijn beter ik, over haar geheime relatie met Simon Carmiggelt, ‘de meest getrouwde schrijver van Nederland’. Dertig jaar na Renate Rubinsteins overlijden brengt Ronit Palache via deze rijke bloemlezing een ode aan haar autonome geest. Aan de hand van Rubinsteins autobiografische teksten, columns, lezingen en brieven, waarvan een deel niet eerder in boekvorm verscheen, krijgt de lezer een intiem beeld van een ambivalente vrouw die er niet voor terugschrok zichzelf en anderen de waarheid te zeggen…
De jonge helden van de Sovjet-Unie, Een familieverhaal – Alex Halberstadt
Deze zoektocht naar zijn vader brengt de Amerikaanse journalist Alex Halberstadt terug naar zijn gekwelde en raadselachtige geboorteland Rusland, waar het leven onder het Sovjetregime drie generaties van zijn familie heeft gebroken. In Oekraïne spoort hij zijn grootvader op, wellicht de laatste bodyguard van Jozef Stalin die nog in leven is. Hij keert terug naar Litouwen, de geboortegrond van zijn Joodse moeder, om de erfenis van de Holocaust en het verzwegen antisemitisme onder de loep te nemen…
Joodse gedichten – Nachoem M. Wijnberg
Een bundel over Joden voor wie het bouwen van de synagoge waar ze níét heen gaan een eerste levensbehoefte is – ook wanneer net aangespoeld op een onbewoond eiland. Deze bundel gaat over hoe de Joden door de geschiedenis gaan, zoals ze over zichzelf als Joden denken en zoals anderen over hen als Joden denken, en het een vanwege het ander, en omgekeerd. Een centraal thema is de Messias, op wie met hevig verlangen gewacht wordt en die tegelijk een bron van ongerustheid is, misschien vanwege de problemen die valse Messiassen – van Jezus tot Sabbatai Tsvi – met zich meebrengen, misschien omdat de geschiedenis te mooi of te spannend is om die nu al te beëindigen – en de synagoge waar de Messias heen gaat, daar zou geen fatsoenlijke Jood zich willen vertonen.
De dochter – Jessica Durlacher
Max Lipschitz en Sabine Edelstein ontmoeten elkaar in het Anne Frank Huis tijdens een rondleiding. Beiden zijn kinderen van oorlogsslachtoffers en hun wederzijdse aantrekkingskracht lijkt iets te maken te hebben met die gedeelde achtergrond. Ze worden onafscheidelijk, tot Sabine schijnbaar zonder aanleiding verdwijnt. Vijftien jaar later ziet Max haar terug in Frankfurt, in gezelschap van Sam Zaidenweber, een hoogbejaarde en gevierde studiobaas uit Hollywood. Tussen Max en Sabine ontstaat opnieuw een verhouding, maar nog steeds is er die geheimzinnigheid die Max verwart. Pas als hij erachter komt wie Zaidenweber is, dringt de omvang van Sabines geheim tot hem door. ‘Ik stevende af op antwoorden die ik al meer dan vijftien jaar zocht. Ik had alleen de vragen niet geweten.’…
De jongen uit de Kaiserhofstrasse – Valentin Senger
Hoe een Joodse familie op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefde. Op de Kaiserhofstrasse wonen acteurs, travestieten, dames van lichte zeden, studenten – en de familie Senger. Vanwege hun Joodse achtergrond en communistische idealen zijn ze tsaristisch Rusland ontvlucht en in Frankfurt hebben ze een nieuw thuis gevonden. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, neemt Valentins moeder het gevaar al snel serieus en zorgt voor valse documenten. Maar de angst om ontdekt te worden beheerst de familie elke dag…
De Effingers – Gabriele Tergit
De Effingers vertelt het verhaal van vier generaties van drie met elkaar verweven Berlijnse families. Het boek speelt zich af tussen 1878 en 1948 en begint met een brief die de 17-jarige Paul Effinger schrijft aan zijn ouders en het eindigt ook met een brief van dezelfde Paul: Het is de afscheidsbrief die hij op 80-jarige leeftijd schrijft voordat hij naar het vernietigingskamp wordt getransporteerd. Tussen die twee momenten worden vele intrigerende personages opgevoerd – ouders, kinderen, geliefden, vrienden en vijanden. Het is veelzeggend voor zowel het verloop van de Duitse geschiedenis als van Tergits meesterlijke vertelling, dat het woord ‘joods’ de eerste 200 pagina’s van het boek nauwelijks voorkomt, terwijl vrijwel alle belangrijke personages in De Effingers joods zijn.
Het leven speelt met mij – David Grossman
Het leven speelt met mij gaat over de verregaande consequenties van onmogelijke keuzes en legt daarmee de meest tegenstrijdige emoties bloot. Grossman beschrijft als geen ander hoe trouw en politieke ideologie de kern van een gezin kunnen raken en hoe snel de grens tussen standvastigheid en verraad kan vervagen. Vera groeit op in een welgesteld Joods gezin, maar valt voor Miloš, een arme Servische dorpeling. Samen beleven ze een grootse liefde, versterkt door een misschien nog wel grotere toewijding aan hun geloof in het communisme en een rechtvaardige wereld. Ze nemen deel aan de partizanenstrijd tegen de nazi’s en aan het eind van de oorlog wordt hun dochter Nina geboren…
Eerder dit jaar
Sieg Maandag, Leven en kunst na Bergen-Belsen – Dawn Skorczewski, Karen Maandag-Ralph
Sieg Maandag (1937-2013) is zeven jaar oud als hij wordt bevrijd uit het concentratiekamp Bergen-Belsen. Zijn vader keerde nooit terug, zijn moeder overleefde kamp Beendorf en werd met hem herenigd dankzij de foto van Sieg die op 15 april 1945 in het bevrijde Bergen-Belsen langs een rij lichamen loopt…
Michael – Menno Kalmann
De Zwitsers-Nederlandse auteur Menno Kalmann vertelt het verhaal van zijn Joodse familie in de twintigste eeuw aan de hand van zijn halfbroer Michael, een jongetje dat concentratiekampen overleefde, samen met zijn moeder op de Palestinalijst kwam te staan en aan het einde van de oorlog ‘geruild’ werd tegen Duitse krijgsgevangenen in Palestina…
Langs de wegen naar de hel – Michèl AdmiraalDit boek beschrijft een rondreis langs acht concentratiekampen in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Frankrijk. Behalve een historische beschrijving van de kampen is het een reisverhaal van twee generaties, vader en zoon. De opbrengst van het boek is bestemd voor het Holocaust Namenmonument Nederland te Amsterdam…
Mijn Liederen – Majne Lider – Mordechai Gebirtig – Drietalige editie – vertaling David Omar Cohen
Mordechai Gebirtig (4 mei 1877 – 4 juni 1942) geldt als een van de klassieke Joodse volksdichters, wiens liederen overal ter wereld worden gezongen. Hij dichtte over verlangen naar vervlogen dagen, de onvrede van werkelozen, het lot van weeskinderen en het lijden van het Joodse volk in de dagen voor en tijdens de Sjoah…
De Papegaaien van Moshe – Ineke Kievit-Broeze
Een zoektocht naar het onderduikkind Jopie, dat in 1943 op tweejarige leeftijd bij de opa en oma van Ineke Kievit kwam…
Ik wil je laten weten dat we er nog zijn – Esther Safran Foer
Memoire. Esther Safran Foer groeide op in een gezin met een verleden dat te verschrikkelijk was om over te spreken. Als kind van ouders die beiden de enige overlevenden uit hun gezin waren, was de Holocaust altijd aanwezig maar nooit bespreekbaar…
Beroofd volgens de regels – Joep Boerboom
Hoe zeven markante joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting op wettelijke wijze van hun bezit werden beroofd, is een aangrijpend verhaal…
75 Facestories – Els Quaegebeur en Julie Blik
Om 75 jaar vrijheid te markeren brengen Els Quaegebeur en Julie Blik, in opdracht van het Centraal Joods overleg, de verhalen van 75 Joden in Nederland in woord en beeld…
Ook mijn Holocaust – Maurits de Bruijn
Ons levensverhaal wordt voortdurend door anderen gevormd: genen, ervaringen, omgeving, opvoeding. In Maurits’ geval was er een bepalende reis naar Israël waarna hij niet meer dezelfde was als daarvoor…
Wie herdenken we op 4 mei – Jaap Goudsmit, Johan Heilbron, Peter Ekamper, Timo van Barneveld, Bela Zsigmond
Aan wie of wat denk jij tijdens de twee minuten stilte op 4 mei? …
Oorlogskinderen – Coen Verbraak
Ze moesten onderduiken, leefden in angst omdat hun ouders deelnamen aan het verzet, ze hadden foute ouders, of waren kind van een Duitse soldaat; in Oorlogskinderen tekent Coen Verbraak de verhalen op van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt…
Het Grote Kinderspel – Bert Jan Flim
Hoe verzetsgroep NV honderden joodse kinderen liet onderduiken…
Oorlogsgesprekken – De erfenis van bezetting en bevrijding – Leonard Ornstein, Larissa Pans
Sigrid Kaag, Thom Hoffman, Ernst Jansz, Roxane van Iperen, Jaime de Bourbon, Isa Hoes, Paul van Vliet, Arnon Grunberg, Sonja Barend en vele andere BN’ers vertellen welke invloed de Tweede Wereldoorlog op hun familie en op hun leven heeft gehad…
De levens van Johnny de Droog – Erik Schaap
Johnny de Droog liet tussen 1942 en 1945 minstens driehonderd verzetsstrijders en joden achter de tralies verdwijnen…
Het raadsel van Femma – Els van Diggele
Een doodgewoon meisje uit de Amsterdamse Oosterparkbuurt belandt in Auschwitz via de beheerder van de Calmeyerlijst…
Remi – rank van Kolfschooten
De oorlogsgeschiedenis van twee broers – Op 16 oktober 1942 vindt een Bloemendaalse familie een baby op hun stoep. Zij noemen hem Remi, naar Alleen op de wereld. Ze kunnen het jongetje niet redden…
Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan – Ronit Palache
Ronit Palache toont aan de hand van Ischa Meijers werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit…
‘t Hooge Nest – Roxane van Iperen
Nog uit 2018 – Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ‘t Hooge Nest, een villa in ‘t Gooi…
Viktor – Judith Fanto
Met Viktor schrijft Judith Fanto een hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis over de betekenis van familiebanden. Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark…
Bespiegelingen over het vraagstuk van het antisemitisme – Delphine Horvilleur
Deze scherpe en eloquente beschouwing speelt in op het overal – ook in Europa, ook in Nederland en België – toenemende antisemitisme. De Parijse rabbijn Delphine Horvilleur is opgeleid aan universiteiten in New York en Jeruzalem…
Held zonder vaderland – Miriam Guensberg
In Held zonder vaderland wordt het leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg geschetst, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde…
Mijn naam is Selma – Selma van de Perre
Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood…
Het verscholen dorp – Jeroen Thijssen
Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten – met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking.
overLeven – Marijke Talen
Dit jaar herdenkt Nederland 75 jaar bevrijding. Het boek ‘overLeven’ met 25 portretten en verhalen van Joodse overlevenden is tijdloos en juist nu heel geschikt als bijvoorbeeld (relatie)geschenk.
Spiegelmoeders – Judith van der Wel
Judy en Selly (1927) zijn een onafscheidelijke, eeneiige tweeling. Ze wonen samen in een flat, slapen in één bed en delen een geheim: dat ze Joods zijn. Niemand mag het weten, want na negen concentratiekampen hebben ze wel geleerd dat ze geen mens zomaar kunnen vertrouwen.
De oorlog in mij – Baruch Kojocaru, Barbara Bulten
De oorlog in mij is een ontroerend oorlogsportret voor de lezers van Kinderjaren van Jona Oberski. De Joodse Baruch Kojocaru groeit op in Roemenië. Als de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn land binnenvallen, wordt de dan vijfjarige Baruch op weg naar een werkkamp gered en duikt hij onder.
Hun namen niet vergeten – Channa Kalmann
De stichting Herdenkingsstenen Amersfoort legt de laatste herdenkingsstenen in voorjaar 2019 en sluit dit bijzondere project af met de presentatie van een boek met circa vijftien gescheven portretten van omgekomen stadgenoten. Daarnaast worden in het boek 414 namen vermeld.
Joodse Huizen 5 – Verhalen over vooroorlogse bewoners
Verhalen over vooroorlogse bewoners…
Stella – Takis Würger
De jonge Zwitser Friedrich vertrekt in 1942 naar Berlijn. Daar, op de kunstacademie, wordt hij verliefd op de mooie, mysterieuze Kristin. Maar al gauw blijkt dat ze niet is wie ze zegt dat ze is… Haar echte naam is Stella Goldschlag…
De man die geen hekel had aan Joden – Chaja Polak
In maart 2017 publiceert NRC Handelsblad een interview met de schrijfster van het boek Oorlogsouders. Haar vrijwillig tot de Waffen-SS toegetreden vader, Willem van Boetzelaer, wordt door zijn dochter geportretteerd als iemand die de pech had… Met groeiende verbazing volgt Chaja Polak de kritiekloze aandacht voor het boek…
Van klein tot groots: Anne Frank – Maria Isabel Sánchez Vegara
Een prachtige, bonte reeks levensverhalen om te verzamelen door 6- tot 100-jarigen!
De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945 – René Kok, Erik Somers
Genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019! één van de tien beste historische boeken van dit jaar…
En verder…
Arnon Grunberg – Bezette gebieden
Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken, is terug. Nadat het verhaal van zijn alternatieve therapie door een bekende auteur te boek is gesteld en een bestseller is geworden, raakt hij verstrikt…
De Tweede Berg – David Brooks
Sta jij op je eerste of tweede berg? Draait het leven om jou – of om anderen? Gaat het om succes – of om betekenis? We leven in een wereld die ons vertelt dat we vooral persoonlijk geluk moeten nastreven…
Nir Baram – aan het eind van de nacht
Jonatan, een schrijver, wordt wakker in een hotelkamer. Zijn omgeving komt hem niet bekend voor en hij heeft weinig herinneringen aan de afgelopen dagen. Hij probeert te reconstrueren wat er is gebeurd…
David Werheimer – Verloren in de tijd van Einstein
Als hij niet in 1931, op 34-jarige leeftijd, zelfmoord zou hebben gepleegd, was Alfred Coppel Elsbach waarschijnlijk een groot filosoof geworden. Zijn filosofische inzichten in de betekenis van de relativiteitstheorie zijn inmiddels vrijwel vergeten, maar kregen in hun tijd internationale aandacht
Noam Chomsky – Het einde van de Amerikaanse droom
De American Dream is volgens Noam Chomksy in rook opgegaan. Mede door de ongekende inkomensongelijkheid kan de gewone Amerikaan niet meer op een betere toekomst hopen. Wat weer funeste gevolgen heeft, wereldwijd…
Robbert Pollack – De Taak
De Taak van Robert Pollack is een spectaculaire politieke thriller over macht, chantage en geheimen, geïnspireerd door de grootste Russische overheidsfraude uit de geschiedenis: de Magnitsky-zaak…
Olga Tokarczuk – De Jacobsboeken
Door de ogen van de tijdreizende joodse matriarch Jenta volgen we het leven van een controversiële sekteleider. Jacob Frank (1726-1791) bekeerde duizenden joden tot het frankisme, zijn eigen mengelmoesje van joodse en christelijke elementen. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd toen bekend