JMW 75

Geschreven op: 26-11-2021
Delen:

De Benjamin is het kwartaalblad van JMW, de zorgorganisatie voor Joods Nederland die werd opgericht in november 1946 en dit jaar, in 2021, dus 75 jaar bestaat. Hier een overzicht van een aantal initiatieven in de Benjamin en daarbuiten om stil te staan bij de afgelopen driekwart eeuw en ook om vooruit te kijken. Beginnend met een tijdlijn, een beeldselectie en de speciale serie podcasts.

Tijdslijn 75 jaar JMW:

75 Jaar JMW in Beeld – een kleine selectie

Podcasts:

De podcast ter gelegenheid van 75 jaarJMW staan hieronder, of kijk ana het eind naar de links voor Spotify en Apple.

Aflevering 4: erkenning

Erkenning vinden is één van de dingen waarvoor veel mensen zich bij JMW melden. In deze aflevering gaan we dieper in op de vraag waarom ‘gehoord worden’ zo belangrijk is, wat het belang is van erkenning. Wat betekent zien en gezien worden voor de volgende generaties? Welke rol kan de overheid daarin spelen? En hoe draagt erkenning bij aan een veerkrachtige Joodse gemeenschap?
Hier luistert u naar de aflevering met Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Micha Glaser, voorzitter van de Raad van Toezicht van JMW.

Aflevering 3: Joods leven

Nederland is een land met ruim 400 jaar aan Joodse geschiedenis, maar hoe ziet Joods leven er anno 2021 uit? Welke bewuste en onbewuste keuzes worden gemaakt en waarom? Hoe wordt de Joodse identiteit beleefd en op welke manier geven mensen daar invulling aan? De meeste Joden in Nederland wonen in Amsterdam, maar hoe is het om juist buiten Amsterdam Joods te zijn? En welke keuzes maak je ten opzichte van je kinderen? Hoe geef je dat Jodendom weer door aan de volgende generaties?
Hier luistert u naar de aflevering met Barbara Barend, journaliste, schrijfster en uitgever van Helden Magazine en Chaya Oost, opbouwwerker bij JMW.

Aflevering 2: cultuurspecifieke zorg en hulpverlening 

De Nederlandse samenleving wordt steeds diverser, en de roep om zorg en dienstverlening aan te laten sluiten aan de verschillende culturele groepen die Nederland rijk is, klinkt steeds luider. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat zorg en dienstverleners in hun werk rekening houden met culturele verschillen? Dat er kennis is van de culturele en historische achtergronden van een cliënt of patiënt? Wat is de toegevoegde waarde van een Joods ziekenhuis, een Joods verzorgingstehuis of van JMW?
Hier luistert u naar de aflevering met Marcel Levi, hoogleraar interne geneeskunde en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Margo Weerts, directeur-bestuurder van JMW.

Aflevering 1: herkenning 

Een gedeelde achtergrond of een gedeeld verleden zorgt voor een bepaalde mate van herkenning. In deze aflevering bespreken we de manier waarop dat gedeelde verleden wordt doorgegeven aan de volgende generaties, en welke invloed dat heeft op de Joodse identiteit. Op welke manier speelt het verleden voor de verschillende naoorlogse generaties? En hoe komt het dat je je soms in een wildvreemde, met een gedeelde achtergrond, kan herkennen? En waarom is nou juist die herkenning zo belangrijk voor het werk van JMW? 
Hier luistert u naar de aflevering met Margalith Kleijwegt, journaliste bij De Groene Amsterdammer en o.a. auteur van het boek Verdriet en Boterkoek en Esther Huitema, maatschappelijk werker bij JMW. 

De podcasts zijn ook te beluisteren via:

Spotify: https://open.spotify.com/show/4rbaYlF0Y2FWj7MLX4AfVI

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCHSKx3Nn84kXFXcj8vQcSYQ

Apple podcast: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/jmw-75/id1590098849 

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.




Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden