Uit het rapport blijkt dat de omvang van de Joodse gemeenschap in Nederland stabiel is en zelfs een lichte groei vertoont. Deze groei is met name te danken aan de migratie van Israëli’s naar Nederland. Volgens het onderzoek beschouwen ongeveer 35.000 Nederlanders zich als Joods, terwijl nog eens 30.000 mensen een Joodse achtergrond hebben. In totaal heeft ongeveer 65.000 Nederlanders Joodse wortels.
Wat de Joodse gemeenschap in Nederland uniek maakt binnen Europa, is het opvallend hoge aandeel Israëli’s. Ongeveer een derde van het aantal Joden in Nederland heeft een Israëlische achtergrond. Twintig procent van de Nederlandse Joden is in Israël geboren en veertig procent van de Nederlands-Joodse kinderen heeft ten minste één Israëlische ouder. Het rapport laat de diversiteit zien in de manieren waarop Nederlandse Joden hun identiteit beleven en ervaren. Daarnaast onderscheidt de Joods-Nederlandse gemeenschap zich door haar niet-religieuze en vaak ongebonden karakter. Deze combinatie van groei, diversiteit en ongebondenheid maakt de Joodse gemeenschap in Nederland bijzonder binnen Europa.
Waarom nu dit onderzoek?
Na de Sjoa zijn drie demografische onderzoeken naar de Joodse gemeenschap in Nederland gepubliceerd. Daarmee behoort Nederland tot de landen waar de demografie van de Joodse gemeenschap bijzonder goed is vastgelegd. JMW was initiatiefnemer en opdrachtgever van de laatste twee onderzoeken, in 2000 en 2009. Met dit nieuwe onderzoek bouwen we voort op de sterke traditie van Joods demografisch onderzoek in Nederland, en kan de samenleving vertrouwen op de meest actuele informatie en inzichten om beleid op te baseren. Dit nieuwe onderzoek is in opdracht van JMW uitgevoerd door JPR.
Wat doet JPR?
JPR is een onafhankelijke organisatie in het Verenigd Koninkrijk (VK) die onderzoekt hoe Joden vandaag leven in het VK en Europa. Ze verzamelen cijfers en informatie over wie Joden zijn, hoe ze leven en wat hun zorgen en toekomstplannen zijn. Met hun rapporten en analyses helpen ze organisaties, van lokale synagogen tot internationale instellingen zoals de Europese Unie en Verenigde Naties, om beleid te maken dat het Joodse leven versterkt.
Naast het demografisch onderzoek naar de Joodse gemeenschap in Nederland heeft JPR vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd voor de Joodse gemeenschappen in België en Oostenrijk. Deze onderzoeken worden geleid door een speciale afdeling binnen JPR: the Jewish Demography Unit. Een team van experts verzamelt gegevens over de samenstelling van Joodse gemeenschappen, of ze groeien, krimpen of stabiel blijven, en welke factoren deze veranderingen veroorzaken.
De verzamelde gegevens worden ook gebruikt om onderwerpen zoals antisemitisme beter te begrijpen, bijvoorbeeld door migratiepatronen en angstniveaus onder Joden te analyseren. Daarnaast zijn deze gegevens cruciaal voor het volgen van trends in het synagogeleven en ondersteunen ze belangrijke Europese onderzoeken, zoals studies van de EU over antisemitisme en Joods leven.