Het Jodendom behoort tot de oudste religies vandaag de dag en weerspiegelt een geschiedenis van meer dan 3500 jaar. Je kunt je voorstellen dat uit zo’n lange periode van bestaan verschillende voorwerpen of gebouwen zijn behouden of nog steeds in gebruik zijn. Deze objecten spelen vaak een belangrijke rol in de (oude) Joodse cultuur. JMW bezoekt deze plaatsen van Joods erfgoed of organiseert lezingen waarbij je meer over Joods erfgoed kan leren.
- Platform JEI
Het programma Joods Erfgoed en Identiteit (JEI) zet ontmoetingsplekken op voor de versterking van Joodse identiteit én Joods erfgoed in heel het land. Het Joodse leven was voor de oorlog geworteld tot in de kleinste dorpen. Daaraan herinneren honderden synagogen en begraafplaatsen, maar ook woonhuizen, winkels en fabrieken. Deze stenen restanten kunnen helpen het verleden dichter bij te brengen en binding te voelen met de Nederlands Joodse cultuur en geschiedenis.
Het eerste programma gaat van start in de provincie Gelderland en Overijssel. Woon jij in deze provincie of heb je historische banden hiermee? Geef je dan snel op! Het programma is bedoeld voor iedereen met een Joodse achtergrond, ongeacht binding met het Jodendom. Je kan je opgeven voor zondag 4 en 18 juni en 2 juli 2023.
Gisteren ben ik samen met mijn kinderen met het uitstapje naar Zutphen geweest. Het was een fantastische dag. Iedereen heeft zo erg zijn best gedaan om het naar ons zin te maken. Het weer zat gelukkig ook mee. Mijn complimenten voor het organiseren!
Hartelijke groeten, Sara
- Culturele dagtochten
Benieuwd naar de Joodse cultuur en geschiedenis van Nederlandse steden? Welke plek heeft of had het Jodendom daar en wat is er van terug te vinden? Ga met anderen mee naar een stad of dorp ergens in Nederland. Soms kan je met een touringcar mee vanuit Amsterdam, andere keren ontmoeten we elkaar ter plaatse. Of we nou een boottocht maken of een rondleiding krijgen door een synagoge, een ding staat vast: we nemen altijd de tijd voor een koosjer-style lunch. Want je weet wat ze zeggen, ‘waar lunch is, is simche’ (oke niet helemaal het juiste gezegde, maar deze klinkt ook goed). Neem contact met ons op voor meer informatie!
- Cursus Joodse cultuur geschiedenis met Victor Brilleman
Joodse kunstenaars, grafici of bijvoorbeeld schrijvers worden besproken. Iedere dinsdagmiddag in Lev, het ontmoetingscentrum van JMW in Amsterdam, van 14.00 tot 15.30 uur. Interesse? Neem contact op via de e-mail of bel 088-1652255.