Platform JEI bestaat sinds 2023 en heeft als doel gemeenschapsvorming gecombineerd met erfgoedbehoud in de mediene. JEI staat voor Joods Erfgoed en Identiteit, en verwijst daarmee ook naar jou als Joods individu. Het erfgoed dat overal in Nederland te vinden is, vormt een schakel met het verleden. Het versterkt en verenigt de Joodse gemeenschap. Tegelijkertijd biedt Joods erfgoed iedereen in ons land de mogelijkheid om persoonlijk bij te dragen aan het herstel van het Joodse verleden in het heden.
Platform JEI helpt de historische Joodse aanwezigheid in Nederland zichtbaarder te maken.
Beluister de podcast
Activiteiten vanaf 2023
___ 150 deelnemers geïnteresseerd in Regionaal Joods erfgoed
In de periode 2023-2024 is Platform JEI gestart met vijf cursussen van drie dagen. Bij elke driedaagse cursus stond het Joodse erfgoed in een deel van Nederland centraal. 150 deelnemers kregen daarbij inzicht in het behoud van Joods erfgoed in hun regio en hoe ze daar zelf aan konden bijdragen. Uit de afsluitende groepsgesprekken bleek dat er een sterke behoefte aan verdere ontmoetingen rondom regionaal Joods erfgoed is.
__ 3 regionale kerngroepen actief
In 2024 is JEI gestart met het opzetten van kerngroepen per regio. Een kerngroep bestaat uit een kleine groep vrijwilligers die activiteiten voor de eigen regio organiseren voor belangstellenden. Denk daarbij naast ontmoetingen ook aan het lanceren van projecten zoals het onderhouden van een begraafplaats of het ondersteunen van een (Joodse) erfgoedbeheerder.
Inmiddels zijn er drie kerngroepen actief in Oost-Nederland (Gelderland Overijssel), Noord-Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe) en Zuid-Holland & Zeeland. Daarnaast zijn er twee kerngroepen in oprichting: Zuidoost-Nederland (Brabant en Limburg) en Noord-Holland & Utrecht.
Actief meedoen in je eigen regio
Kennis opdoen of zelf bijdragen aan het behoud, hergebruik en kennisdeling over Joods Erfgoed en Identiteit kan op verschillende manieren:
- Doe mee als vrijwilliger van één van de kerngroepen in jouw regio. Zet je actief in om lokale of regionale ontmoetingen te organiseren rondom Joods Erfgoed of projecten te initiëren samen met een (Joodse) erfgoedbeheerders.
- Voel je welkom als deelnemer van de activiteiten bij jou in de buurt. Het is een leuke manier om het erfgoed te ervaren en nieuwe mensen met een Joodse achtergrond te ontmoeten.
- Meld je aan voor de JEI-post en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en activiteiten van kerngroepen in het land.Actief meedoen in je eigen regio kan op verschillende manieren.
- Volg JEI op Facebook.
Joodse identiteitsversterking in het hele land
Het gebouwd erfgoed in de mediene laat de hoge mate van integratie zien van Joods leven in de Nederlandse samenleving. Deze plekken in ere houden bev ordert het historisch besef onder Joden en niet-Joden. De verscheidenheid aan regionale gebruiken en bouwstijlen worden zichtbaar met de daarbij horende verhalen. Platform JEI wil een breed netwerk bieden van betrokken en geïnteresseerde personen met hart voor het Joodse erfgoed. Het doel is ontmoetingsplekken op zetten die de Nederlands Joodse cultuur en geschiedenis dichterbij brengen.
De geschiedenis van Joods Erfgoed
Overblijfselen van de historische Joodse aanwezigheid in Nederland zijn in bijna elke stad en elk dorp te vinden. In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog werd er weinig gedaan om het verweesde Joodse erfgoed te behouden. bezittingen werden verkocht door de gedecimeerde Joodse gemeenschappen. Synagogen werden in het beste geval in gebruik genomen door kerken en begraafplaatsen werden geruimd.
Vanaf de jaren 1980 groeide het besef van de historische en culturele betekenis van Joodse plekken. Inspanningen voor behoud werden vaak geïnitieerd door betrokken individuen of lokale organisaties. De laatste twee decennia wordt Joods erfgoed meer gewaardeerd als essentieel nationaal erfgoed. Toch zijn er nog veel problemen met locaties die in slechte staat verkeren of gebouwen die een passende nieuwe bestemming nodig hebben.