Hoogtepunten uit het verleden

Inspiratie uit eerdere activiteiten. Mooie momenten in beeld. Bekijk hoe we het Joods erfgoed in Nederland al hebben ontdekt. Platform JEI is een initiatief van JMW om het Joodse erfgoed Ć©n de Joodse identiteit in Nederland te versterken. Daarbij ligt de focus op de mediene, de Joodse gemeenschap buiten Amsterdam. Deelname is voor iedereen met een Joodse achtergrond en/of partner.

Na een kort introductie over het doel van Platform JEI vind je hier een video waarin projectleider Daniƫl Metz aan het woord is. Als ook fotoreportages van hoogtepunten uit het verleden, zoals de cursusreeks in Gelderland en Overijssel (2023) en Coevorden, Leeuwarden en Groningen (2024).

Waarom Platform JEI?

Met Platform JEI (Joods Erfgoed en Identiteit) verkent JMW samen met jou steeds een ander deel van het Joodse erfgoed in Nederland. JMW organiseert dit programma om het Joodse erfgoed Ć©n de Joodse identiteit te versterken in de mediene, de Joodse gemeenschap in Nederland buiten Amsterdam.

Met de cursus Joods Erfgoed en Identiteit willen we bruggen slaan tussen het verleden en het heden.

Bekijk de video

In deze video wordt toegelicht waar Platform JEI voor staat. De video geeft uitleg over de eerste cursus die in 2023 is gehouden in Oost-Nederland.

Fotoreportages

Regio Noord-Nederland, 2024

In het voorjaar van 2024 werd de driedaagse cursus van Platform JEI gehouden in Noord-Nederland. We bezochten eerst de synagoge van Coevorden in Drenthe, die sinds enige jaren is ingericht als museum. De tweede dag was in Leeuwarden (Friesland) in de Joodse school. Schrijver Auke Zeldenrust verzorgde een fantastische stadswandeling, waarbij we de oude en de nieuwe synagoge van de stad bezochten. De laatste cursusdag was in de grote synagoge van de stad Groningen. Het gebouw is nog in gebruik als gebedshuis, maar huisvest ook een museum. De afsluitende stadswandeling gaf een mooi beeld van het vooroorlogse Joodse leven in de stad.  

Gelderland / Overijssel, 2023

Zondag 2 juli 2023 was de afsluitende excursie van de eerste driedaagse cursus van Platform JEI. Een groep van 20 personen was mee op pad naar Deventer waar twee voormalige synagogen werden bezocht. Vervolgens is in de synagoge van Lochem een groepsgesprek gevoerd over de bescherming van Joods erfgoed in de regio. Ter afsluiting kregen we een uitgebreide rondleiding over het terrein van het Apeldoornsche Bosch, een vooruitstrevende Joodse psychiatrische inrichting. Dit smaakte naar meer inspirerende ontmoetingen met Joods erfgoed. In oktober 2023 volgde een dergelijke cursus in de provincie Zuid-Holland, en in 2024 in het Noorden van Nederland.

Vragen

Neem contact op met Daniƫl Metz, projectleider Platform JEI
06-16225737

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden