Over Platform JEI

Platform JEI wil een breed netwerk bieden van betrokken en geïnteresseerde personen met hart voor het Joodse erfgoed. Platform JEI is een initiatief van JMW om het Joodse erfgoed én de Joodse identiteit in Nederland te versterken. Daarbij ligt de focus op de mediene, de Joodse gemeenschap buiten Amsterdam. Deelname is voor iedereen met een Joodse achtergrond en/of partner.

Joods Erfgoed

Het Joodse leven was voor de oorlog geworteld tot in de kleinste dorpen. Daaraan herinneren honderden synagogen en begraafplaatsen, maar ook woonhuizen, winkels en fabrieken. Deze stenen restanten kunnen helpen binding te voelen met de Nederlandse Joodse cultuur en geschiedenis en daar betekenis aan te geven.

Heel Nederland

Platform JEI wil een breed netwerk bieden van betrokken en geïnteresseerde personen met hart voor het Joodse erfgoed. Het doel is ontmoetingsplekken opzetten die de Nederlands Joodse cultuur en geschiedenis dichterbij brengen. Verspreid over Nederland heeft Platform JEI vijf kerngroepen, die activiteiten organiseren voor de eigen regio. Die regio’s beslaan twee of drie provincies, waardoor een landelijke dekking wordt bereikt. 

Belang

Het gebouwd erfgoed in de mediene laat de hoge mate van integratie zien van Joods leven in de Nederlandse samenleving. Door deze plekken in ere te houden wordt het historisch besef onder Joden en niet-Joden bevorderd. Het maakt ook de verscheidenheid aan regionale gebruiken en bouwstijlen zichtbaar. Verhalen en tradities brengen een gebouw tot leven. Ook daarin kan Platform JEI bijdragen de Joodse eigenheid van een plek te waarborgen.  

Beluister de podcast

Ontmoeten en meedoen

Met Platform JEI kan iedereen zelf bijdragen aan een beter beheer en behoud van Joods erfgoed. De regionale kerngroepen organiseren activiteiten. Geschiedenis wordt immers sterker ervaren op plekken waar het zich heeft afgespeeld. Het samen bezoeken van deze plekken draagt bij aan gemeenschapszin en versterkt de betekenis van een plek. Ook kunnen erfgoedbeheerders worden ondersteund en men kan als ambassadeur optreden bij erfgoedkwesties. Het is bovenal een leuke manier om andere (Joodse) mensen in de regio te ontmoeten.

Vragen?

Neem contact op met Daniël Metz, projectleider Platform JEI
06-16225737

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden