PERSBERICHT – Toekomst Joods Maatschappelijk Werk onder druk

Geschreven op: 22-10-2024
Delen:

Amsterdam, 22 oktober 2024 

Op 23 oktober 2024 bespreekt de vaste Kamercommissie de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Tot onze onaangename verrassing blijkt dat het Ministerie van VWS voornemens is om per 2027 op de instellingssubsidie van Joods Maatschappelijk Werk (JMW) te gaan korten, omdat het aantal eerste generatie oorlogsslachtoffers afneemt. De toekomst van JMW en de Joodse zorginfrastructuur komen hiermee onder druk te staan. 

In een tijd waarin er een explosieve stijging waarneembaar is van het aantal antisemitische incidenten in Nederland is het kunnen bieden van psychosociale ondersteuning van groot belang. Na de gebeurtenissen van 7 oktober 2023 zijn de hulpvragen bij JMW aanzienlijk gestegen. Kinderen die op school worden buitengesloten of gepest worden omdat ze Joods zijn. Ouderen die zich dagelijks op straat geïntimideerd voelen door demonstraties met agressieve ondertoon. Oorlogstrauma’s die worden herbeleefd door mensen die de Jodenvervolging aan den lijve hebben ondervonden. Die hulpvragen zijn het directe gevolg van het huidige antisemitisme, maar zijn niet los te zien van het intergenerationeel trauma voortvloeiend uit de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dit treft álle generaties in Joods Nederland. Dat er juist in deze tijd gekozen wordt voor bezuinigingen is onbegrijpelijk. JMW werkt al jaren aan een nieuwe generatie Joden in Nederland die minder belast is met het oorlogsverleden, maar de recente ontwikkelingen duwen ons werk decennia terug in de tijd. 

Het Centraal Joods Overleg (CJO) benadrukt het belang van het werk van JMW. Vicevoorzitter Hans Weijel: “het is buitengewoon teleurstellend dat juist nu besloten wordt om op JMW te bezuinigen. Het antisemitisme in Nederland neemt gigantisch toe en daarmee ook de hulpvragen van Joden voor psychosociale ondersteuning. De Joodse gemeenschap heeft een organisatie als JMW simpelweg hard nodig.” 

Simone Kukenheim, voorzitter van de Raad van Toezicht van JMW, roept de regering op om de voorgenomen bezuinigingen terug te draaien: “JMW is de enige organisatie die laagdrempelige hulp en ondersteuning biedt aan Joden in Nederland die te kampen hebben met de gevolgen van antisemitisme en trauma’s door de Tweede Wereldoorlog en de impact daarvan op hun familie. Met de voorgenomen bezuinigingen kunnen wij ons werk onmogelijk nog naar behoren doen. Dat slaat een groot gat in de zorg voor deze mensen.” 

Een activiteit bijwonen?

Bekijk ons aanbod in het activiteitenoverzicht
088-1652200

Voor meer informatie over wat wij doen met uw persoonsgegevens, klik dan hier!

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden