Er is in de pers veel aandacht voor de gepubliceerde namenlijst van mensen die een dossier hebben in het CABR. Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) is niet een daders-archief, maar een verdachten-archief. Het kan daarnaast zijn dat een persoon zowel slachtoffer was als verdachte. En het kan zijn dat personen verkeerd zijn geregistreerd; geen dader waren, geen verdachte maar betrokken zijn geweest bij de rechtspleging en onterecht tussen daders en verdachten op de namenlijst terecht zijn gekomen.
Deze namenlijst bestaat uit namen van mensen van wie er een dossier is in het CABR. Zij zijn ooit verdacht geweest van samenwerking met de Duitse bezetter, op welke manier dan ook. Verdacht wil niet zeggen dat het een terechte verdenking was. Veel van deze mensen zijn na onderzoek niet schuldig bevonden. Het is daarom raadzaam om het achterliggende dossier te lezen. Het kan niettemin pijnlijk voor m.n. Joodse nabestaanden zijn hoe onwaarschijnlijk het kan lijken dat de genoemde mensen ooit verdacht zijn geweest. Het dossier zal hier meer informatie over kunnen bieden, maar het schrijnende is dat de wachttijden voor de studiezaal nu al lang zijn (en digitaal nog niet mogelijk is).
Voor vragen over de namenlijst kunt contact opnemen met het CABR Klantcontactcentrum.
Voor mentale ondersteuning kunt u contact met ons opnemen: spreekuur@joodswelzijn.nl of telefonisch: 088-1652200.
Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR)
Vanaf 2025 is het CABR openbaar en voor iedereen in te zien. In dit oorlogsarchief zitten de dossiers van ongeveer 425.000 personen die verdacht werden van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen zijn te vinden in de namenindex, die gepubliceerd staan op de website van Oorlog voor de Rechter. De bijbehorende papieren dossiers kunnen mensen met een onderzoeksbelang op afspraak komen bekijken in de studiezaal van het Nationaal Archief.