Koosjere seks en sociale onthouding

Geschreven op: 08-04-2020
Delen:
Dit stuk werd geschreven tijdens corona, in 2020. 
In januari 2023 kwam het terug in de Benjamin podcast 
over besnijdenis en koosjere seks.

Marianne Fuchs –  

Tijdens de corona crisis is thuisblijven en thuis werken een must en over negen maanden wordt daarom een geboortegolf voorspeld. Hoe zouden de orthodox-Joodse seksuele gedragsregels zich verhouden tot officiële richtlijnen over seksueel gedrag tijdens de corona crisis? 

Wat is er mis aan SM? Er is niets niet-koosjer aan.”

“Koosjere seks gebeurt niet in twee gescheiden kamers door een gat in de muur”, zegt de Amerikaanse rabbijn Shmuley Boteach (1966), vader-van-negen grappend tijdens een lezing voor Joodse jongeren. In zijn boek ‘kosher sex’ schrijft hij dat volgens de Joodse wet “een man eerst moet zorgen dat zijn vrouw een orgasme heeft, alvorens hij zelf. Intimiteit en liefde zijn heilig. Wanneer G’d ‘deelneemt’ aan het seksuele leven treedt heiligheid in en gebeurt er een wonder. Man en vrouw voelen zich of ze één vlees zijn.”

In New York Magazine legt hij uit: “Onder ons religieuze Joden is seks een groot onderwerp.” Hij voegt eraan toe: “Orale seks is prima. Anaal? Ja, waarom niet?  Seksspeeltjes zijn geweldig. Ze wil SM? Tuurlijk. Wat is er mis aan SM? Er is niets niet-koosjer aan.”

Rabbijn Boteach is een Amerikaans-orthodoxe rabbijn, auteur van dertig boeken, tv-presentator en spreker in het openbaar. Hoewel Newsweek Magazine hem uitriep tot één van de vijftig meest invloedrijke rabbijnen in de V.S., is Boteach niet onomstreden; hij kreeg veel kritiek over zijn visie op seks en liefde. In sommige synagogen werd hem verboden te spreken. Dat hij niet gewaardeerd wordt door sommige van zijn orthodoxe collega’s komt vooral door zijn grappen en onverbloemd taalgebruik. 

Hoe kijkt het Jodendom aan tegen seksualiteit?
Er zijn verschillende stromingen binnen het Jodendom. Van ultra-orthodox tot liberaal, die seksualiteit op hun eigen manier beleven. Traditioneel gezien is seks buiten het huwelijk taboe.

Ook staat het orgasme van de vrouw voorop

Als je naar de Joodse teksten kijkt, Tora, Talmoed, etc. wordt er bijzonder positief naar seksualiteit gekeken. Hoewel seks primair voor de voortplanting is, wordt het belang van genot ook benadrukt. Alleen als je goede, uitbundige seks hebt komt de sjechina, een extra goddelijke aanwezigheid, in je huwelijk. Ook staat het orgasme van de vrouw voorop. Als de vrouw geen goed seksleven heeft, mag ze een scheiding aanvragen.

Geen seks tijdens menstruatie
In het traditionele Jodendom is seksuele onthouding tijdens de menstruatie en een periode van zeven dagen daarna verplicht. De vrouw moet na deze periode in het rituele bad, het mikwe, pas daarna mag ze weer seks hebben met haar man. Dit, vanwege de reinheidswetten.

Je mag als man seks maar een beperkte tijd weigeren.

In de praktijk betekent dit dat je de helft van de maand geen seks hebt. Dit zou o.a. zijn om je huwelijk ‘vers’ te houden. Seks blijft zo iets bijzonders. De tijd waarin je wel seks mag hebben wordt dan specialer en het verlangen wordt opgebouwd. In de praktijk zijn er, buiten de orthodoxie, niet veel Joodse vrouwen die zich hier aan houden.

Op sjabbat wordt seks warm aanbevolen
Seks moet leuk en bevredigend zijn. Beide partners zouden ervan moeten genieten en het mag alleen gebeuren als beide partners het willen. Wel staat in de Misjna dat je als man seks maar een beperkte tijd mag weigeren. Hierna moet de man de vrouw een boete betalen.

Als beide partners seks willen, is alles mogelijk zolang er maar geen zaad verspild wordt. Het is juist een aanbeveling om nieuwe dingen te proberen en niet alleen klinisch voor de missionarishouding te gaan. Vooral op sjabbat en in het bijzonder vrijdagavond, wordt het hebben van intimiteit en seks warm aanbevolen. Joden geloven dat de Sjechina (aspect van het goddelijke) dan aanwezig is en deze intimiteit dus een extra bijzondere betekenis heeft. Ook als er geen kinderen (meer) gekregen kunnen worden wordt seks aanbevolen.

Seks als mitswa
Wanneer seksualiteit tussen een man en een vrouw gezond is en op de juiste tijd uit wederzijdse liefde en verlangen is, is seks een mitswa (gebod). Seksualiteit dient op de eerste plaats de band tussen man en vrouw te versterken. Het belangrijkste doel van een huwelijk is vriendschap en daarin speelt seksualiteit een grote rol.

We moeten weer leren verlangen

Voortplanting is ook een reden tot seks, maar het is niet de enige reden. Seks tussen man en vrouw is toegestaan en zelfs aan te raden wanneer er geen kans is voor conceptie. Het is ook toegestaan wanneer de vrouw zwanger is, na de menopauze of wanneer een vrouw een geoorloofde vorm van anticonceptie gebruikt.

Seks tijdens corona mag dat?
Omdat we allemaal aan social distancing moeten doen mag je alleen seks hebben met je partner zolang je geen symptomen van het virus vertoont en met je partner samenwoont. Voor mensen die een relatie op afstand hebben levert dit dus praktische problemen op want je mag nauwelijks je huis uit. Als je niet samenwoont met je partner mag je hem of haar niet bezoeken, aanraken of kussen. Voor contact moet je het dus doen met digitale surrogaten.

Leren verlangen
“Aangezien intimiteit, seksualiteit en huidhonger basale behoeftes zijn, valt dat voor sommigen zwaar,” legt seksuoloog Rika Ponnet uit. Ze voegt eraan toe: “Dat de mogelijkheid tot intimiteit er nu niet is en dat er onzekerheid is over de lengte van sociale onthouding kan bij sommige mensen stress creëren. We moeten weer leren verlangen”.

En juist dat verlangen bij seksuele onthouding brengen orthodoxe Joden al eeuwen in de praktijk.

Afbeelding van joshuatkd via Pixabay

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.




Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden