Schuld?

Geschreven op: 07-04-2020
Delen:

Karien Anstadt –

Waar komt die neiging toch vandaan om bij rampen en onverwachte collectieve ellende onmiddellijk naar een schuldige te zoeken? Hebben we in deze tijd van wetenschap en techniek het idee gekregen dat de normale conditie er een van controle over het leven is? En dat als er iets misgaat er een schuldige moet zijn?

Joden kregen de schuld van de pestepidemieën

Toch gaat die redenering niet op want ook tijdens de Middeleeuwen, een in veel opzichten veel onveiliger tijd dan de onze, waarin ziekte en de dood in het dagelijks leven alomtegenwoordig waren, zocht men bij rampen ook al naar schuldigen of zondebokken. Zoals bekend kregen de Joden toen de schuld van de pestepidemieën en werden hele Joodse gemeenschappen uitgemoord.

Complottheorieën en het aanwijzen van schuldigen is van alle tijden. Iemand die daar heel goed in is, is de Amerikaanse president Donald Trump. Het feit dat hij het in een toespraak over het Chinese virus had, viel niet in goede aarde. Men zag het als een van de vele racistische uitspraken die aan hem worden toegeschreven. Trump nam deze uitspraak terug, maar wees er wel op dat zijn reactie een antwoord was op de complottheorie in China.

Een kwestie van wereldwijd wantrouwen of perfide politiek?

Een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken had op Twitter beweerd dat het coronavirus in Amerika was ontstaan of zelfs gemaakt en door het Amerikaanse leger naar China was gebracht. Ook op nieuwssites in Rusland ging de theorie rond dat het virus een in Amerika ontwikkeld biologisch wapen is om de Chinezen te treffen.

Israel Today stelde dat het verrassend lang geduurd heeft voordat de Arabische pers het bericht verspreidde dat Israël verantwoordelijk is voor de uitbraak van corona. En zo zijn we weer terug bij af.

Wat is in het geval van corona nu waarheid?

Is het nu een kwestie van wereldwijd wantrouwen of perfide politiek? Misschien wel allebei. Maar bewuste misleiding en manipulatie door overheden die zich machteloos voelen en hun straatje willen schoonvegen staan centraal en de massa is daar vaak gevoelig voor.

Wat is in het geval van corona nu waarheid? Veel hedendaagse biologen wijzen erop dat wij allen verantwoordelijk zijn. Als de mens oprukt in de wouden, geïndustrialiseerde landbouw en intensieve veeteelt toenemen, er hoe langer hoe meer handel gedreven wordt met wilde dieren, en daardoor oude ecosystemen verstoord worden, zullen virussen de mens keer op keer bedreigen.

Columns geven het denken weer van de auteur en niet van de Benjamin

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.




Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden