Herdenken

Wij besteden bij JMW op verschillende manieren aandacht aan het herdenken van de oorlog en het in stand houden van de herinnering. Dit doen wij onder meer door het Brievenproject, (Niet van Gisteren), de jaarlijkse 4 mei herdenking en de dienst Levensverhaal in beeld.

Het Brievenproject, (Niet) Van Gisteren

Om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen, schrijven ieder jaar sinds 2005 een aantal Joodse ouderen en middelbare scholieren elkaar brieven in het kader van het project (Niet) Van Gisteren. De leerlingen, vaak met een migratieachtergrond, leren van de persoonlijke ervaringen van ouderen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ouderen leren over het dagelijks leven van een jongere generatie. Na afloop worden de brieven gebundeld in een boekje dat iedereen mee naar huis krijgt als aandenken. Aan het eind van de briefwisseling ontmoeten de briefschrijvers elkaar in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, wat vaak een ontroerend moment is.

Heb jij een Joodse achtergrond, ben je geboren voor 1945 of wil je meer informatie? Neem dan contact op met JMW en vraag naar het Brievenproject, (Niet) Van Gisteren.

Het Brievenproject in de media

Bij de afsluiting van het 2019 was AT5 aanwezig om deze bijzondere middag vast te leggen. Bekijk een kort interview met twee brievenschrijvers.

Jaarlijkse 4 mei herdenking

Ieder jaar op 4 mei organiseert JMW een herdenkingsbijeenkomst. Deze middag geeft je de gelegenheid dierbaren te herdenken op een manier die jij prettig vindt. Je kan jouw dierbaren herdenken door het noemen van hun naam, hun foto te laten zien of een kort verhaaltje te vertellen. We spreken gezamenlijk het kaddiesj (gebed voor de doden) uit en er is gelegenheid tot napraten en gezamenlijk eten.

De 4 mei herdenking heb ik als een bijzondere, emotionele, maar prettige herdenking ervaren. Samen herinneringen delen in een veilige omgeving. Door de Joodse nesjomme en open sfeer, die ik heb ervaren, voelde ik mij ook vrij om bepaalde dingen over mezelf en mijn ervaringen te delen, die ik niet eerder hardop heb uitgesproken. 
Hierbij wil ik het JMW-team bedanken voor de middag. De aanloop naar 4 mei is altijd moeilijk en door de middag is het draagbaarder geworden.

Levensverhaal vastleggen?

Vertellen is delen, delen is samen dragen en samen dragen is samen zijn…

JMW is in 1996 een project gestart om diegenen, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt in de gelegenheid te stellen hun levensverhaal – ervaringen van voor, tijdens en na de oorlog – op beeld vast te leggen. In 1998 is het project ook voor de naoorlogse generatie opengesteld.
Meer informatie: Levensverhaal in Beeld: het verhaal over jouw leven. 

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden