Muziek, kunst, cultuur, foto’s!

Geschreven op: 10-05-2020
Delen:
Vanuit je stoel, of gewoon op de nu gepaste afstand, toch van de goede dingen des levens blijven genieten, zoals kunst, cultuur etc. Hier enkele tips van de redactie, deze keer van fotograaf Patrick Sternfeld, dus veel foto’s! Zie ook de thuistips van JMW en de boekentips van de Benjamin

Zangeres Nani Noam Vazana, die ook in de Benjamin is geportretteerd, geeft iedere dinsdag een live concert vanuit haar huiskamer.
Foto’s van direct na de oorlog met hoe Schiphol er toen bij lag. Foto’s gemaakt door Annemie Wolff, de in 1933 naar Nederland gevluchte fotografe.

Van de Museumkaart: Musea in huis. Hier vier musea die filmpjes laten zien over hun collectie of tentoonstelling. Met o.a. Museum Sjoel Elburg. Uiteraard zijn er veel meer online initiatieven.

Muziek van in de Tweede Wereldoorlog vermoordde Joodse componisten. Een video van ruimt een half uur. Via het JCK binnengekregen: Pianist Dimitri Malignan, die begin maart nog een concert gaf in JCK locatie Salon Viotta, heeft zijn afstudeerproject gemaakt over muziek van in de Tweede Wereldoorlog vermoordde Joodse componisten.

Videodagboek van de Anne Frankstichting – In vijftien afleveringen delen ze op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera.
Bimhuis Radio – Tip van Emile Schrijver. Het online radioplatform van het BIMHUIS. Regelmatig zenden ze live vanuit het BIMHUIS concerten uit. De opnames zijn van hoge kwaliteit en zijn terug te luisteren.
Virtueel Joodse Cultureel Kwartier Amsterdam – Zal wel elders al genoemd zijn maar verdient het om hier toch bovenaan het lijstje te staan. Met o.a. Charlotte Salomons Leben oder Theater, het Joods Monument en Open Joodse Huizen. En een serie virtuele tours.
Foto’s van Magnum – Met veel iconische foto’s van beroemde fotografen: waaronder Robert Capa, Henri Cartier Bresson, Martin Parr, Eugine Smith, David Seymor.
Foto’s van Getty – Waarin je kan zoeken naar, bijvoorbeeld: “jaren 50”, onderdelen met lifestyle, mode, reclame, sport, etc.
Charlotte Huiskes – Voor nostalgische plaatjes van reclame uitingen, ansichtkaarten, foto’s, etc.
Amsterdamse binnenstad – Site van vereniging voor monumenten behoud( vrienden van de Amsterdamse binnenstad), zie “beeldbank”.
Oude foto’s van Nederland  – Foto’s van vroeger per provincie en steden.
Delpher – Database met miljoenen artikelen, kranten en tijdschriften, letterlijk door de eeuwen heen.
Concertgebouw streams  – Zondagochtend-concerten 2018, 2019, 2020.
Pinterest – Algemene site, maar zeer uitgebreid, waarbij, als je er “dieper” in wil gaan, registratie nodig is.
Google kunst en cultuur – Dwalen of navigeren door cultuur, kunst, steden,  landen opgravingen.

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.
Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden