Tips om de moed erin te houden

Geschreven op: 07-04-2020
Delen:

Manja Pauka – 

De maatschappelijk werkers van JMW merken in de telefonische gesprekken met cliënten, vaak mensen die tijdens de oorlog ondergedoken zijn geweest, dat het juist voor hen moeilijk kan zijn tijdens deze crisis en maatregelen niet weg te zinken in negatieve gedachten.

Hoewel het gedwongen binnen zitten, de afhankelijkheid van de hulpvaardigheid van anderen, de angst en onzekerheid bij velen doen terugdenken aan de oorlog en de onderduik, is de situatie waarin we nu allemaal verkeren een totaal andere, en dat beseft men ook vaak. We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje, het virus maakt geen onderscheid.

Iedereen kan echter zelf ook iets doen voor anderen, hoe klein ook.

Hier vijf tips om te zorgen dat de zorgen en angsten niet de overhand krijgen 

  1.   We hebben de neiging om de hele dag het nieuws te blijven volgen. Sommigen van ons zetten de televisie ‘s morgens na het ontwaken aan en pas weer uit als zij naar bed gaan. De angst is dat je iets mist en dat je het dan te laat te weten komt. Dat hoeft niet en is ook niet reëel. Beperk jezelf en kijk een of tweemaal per dag naar het nieuws.
  1.   Als je vindt dat het te stil in huis is, zet dan de radio aan op een muziekzender, zoals NPO radio 4 klassiek of een jazz-zender. Ieder uur wordt de uitzending weliswaar onderbroken door enkele korte nieuwsberichten, maar dat is toch minder indringend dan de constante stroom nieuws, met beelden, via de tv. En je kunt bij de muziek van de radio bijvoorbeeld rustig zitten puzzelen of lezen.
  1.   Je kunt het gevoel krijgen dat je geen invloed hebt op de situatie. Het gevoel dat je controle hebt kun je vergroten door een routine in je dag aan te brengen. Als je veel alleen bent kun je je dagschema bijvoorbeeld opschrijven, dat geeft houvast en een gevoel van controle. Probeer zoveel mogelijk vaste tijden aan te houden voor eten, douchen en naar bed gaan.
  1.   Probeer niet te veel te piekeren over hoe lang dit alles gaat duren. Bedenk dat er ook veel dingen zijn die nu wel goed gaan. De meeste mensen ervaren meer empathie en betrokkenheid van de Joodse Gemeenschap en/of hun buren en naasten. Meer dan zij eigenlijk vroeger voor mogelijk hielden. Noteer deze positieve dingen in een schrift of dagboek. Probeer te focussen op wat er nu wel goed gaat.
  1.   Het kan moeilijk zijn om zo afhankelijk te zijn van de hulp die anderen je geven. Het versterkt gevoelens van machteloosheid en opgesloten zitten. Iedereen kan echter zelf ook iets doen voor anderen, hoe klein ook. Door zoiets te doen voel je je optimistischer en worden je gedachten vanzelf positiever.  

Laat een bloemetje of een boek bezorgen aan iemand waarvan je weet dat die veel alleen is.

Wat voorbeelden van wat je zelf voor een ander kunt doen –  

– Stop een klein kaartje met wat aardige woorden in de lege boodschappentas als je helper die op komt halen.

 – Lees online een verhaaltje voor aan je kleinkinderen.

– Laat een bloemetje of een boek bezorgen aan iemand waarvan je weet dat die veel alleen is.

– Je kunt ook wat geld overmaken, als je dat kan missen, aan iemand van wie je denkt dat die nu in nood is, bijvoorbeeld iemand die een zelfstandig beroep heeft, werkt in de horeca of in de culturele sector.

Als dat allemaal niet kan, zeg dan gewoon iets aardigs tegen degene die je helpt, of dat nou je buurvrouw, een vrijwilliger of een naaste is. Ook dat is heel waardevol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.




Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden