Schaam je niet en praat er over! Dat is de gedachte die er in het algemeen heerst over kinder- en ouderen mishandeling. Toch blijkt uit onderzoek dat 3% van alle kinderen tot 17 jaar te maken krijgt met een vorm van kindermishandeling. En 1 op de 20 van de thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder krijgt te maken met ouderen mishandeling. Slachtoffers zijn niet bij schaamte en ontkenning gebaat. Maar toch voelen zij dat vaak wel. Dat is ook niet vreemd. Erover kunnen praten is belangrijk, zo kan de situatie veranderen. Blijf er dus niet over zwijgen.
Huiselijk geweld is geweld dat door een naaste van iemand gepleegd wordt. Dat kan een ouder of kind zijn. Of het zijn familieleden, vrienden of bekenden, die tot de getrouwen van het slachtoffer of diens familie behoren. Het geweld kan fysiek, psychisch of seksueel van aard zijn.
Vormen van huiselijk geweld zijn:
“Ik vraag me af hoe het komt dat het vriendje van mijn zoon zoveel blauwe plekken heeft?
Als omstander kan je helpen om de mishandeling te stoppen. Juist doordat niemand zich ermee bemoeit duurt het vaak lang voordat er goede hulp op gang komt.
Vertel wat je zorgen zijn. Samen met de hulpverlener bespreek je wat het beste is om te doen.
De aandachtfunctionaris luistert naar je verhaal en bekijkt wat de juiste stappen zijn om te nemen.
De hulpverlener van JMW is gebonden aan de Meldcode Huiselijk Geweld en kindermishandeling. Deze is bedoeld voor professionals om signalen van mishandeling beter en sneller te onderkennen en om daarna de juiste stappen te ondernemen. Dit omdat het belangrijk is dat de mishandeling snel stopt en de juiste hulp snel op gang komt.
Meer informatie over de meldcode kan je vinden op: www.meldcode.nl
De professionals van JMW worden door de aandachtsfunctionaris ieder jaar bijgeschoold, zodat zij blijvende aandacht voor dit onderwerp houden.