Het Brievenproject, (Niet) Van Gisteren

Om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen, schrijven ieder jaar sinds 2005 een aantal Joodse ouderen en middelbare scholieren elkaar brieven in het kader van het project (Niet) Van Gisteren. De leerlingen, vaak met een migratie-achtergrond, leren van de persoonlijke ervaringen van ouderen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ouderen leren over het dagelijks leven van een jongere generatie. Na afloop worden de brieven gebundeld in een boekje dat iedereen mee naar huis krijgt als aandenken. Aan het eind van de briefwisseling ontmoeten de briefschrijvers elkaar in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, wat vaak een ontroerend moment is.

Heeft u een Joodse achtergrond, bent u geboren voor 1945 of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met JMW en vraag naar het Brievenproject, (Niet) Van Gisteren.

JMW, zorg- en activiteitenorganisatie voor Joods Nederland, biedt een breed scala aan diensten en ondersteuning, mede op het gebied van de Tweede Wereldoorlog.

 

Het Brievenproject in de media

Bij de afsluiting van het 2019 was AT5 aanwezig om deze bijzondere middag vast te leggen. Zie hier een kort interview met twee brievenschrijvers.
Ook is een artikel geschreven, en is een kort filmfragment gemaakt bij de afsluiting in Deventer, met het Etty Hillesum Lyceum. Bekijk het korte filmfragment en lees het artikel hier.

   

Het Brievenproject wordt mede mogelijk gemaakt door Maror.