Unieke lezingenreeks over ‘Joodse veerkracht en ballast’

Geschreven op: 22-07-2024
Delen:

Op 9, 16 en 24 september 2024 organiseert JMW drie interessante lezingen over identiteit, trauma-overdracht en levensfases. Voor iedereen met een Joodse achtergrond, of professionals in zorg en/of welzijn, die in deze onderwerpen geïnteresseerd zijn.

De lezingen zijn gratis toegankelijk en bevatten praktische handvatten van drie gerenommeerde sprekers uit Nederland en Israël: Inez Schelfhout, Ruth Feigenbaum en Yaela Cohen-Kool. Als ervaren psychotherapeuten hebben zij in hun dagelijkse werk ieder een eigen specialisatie op het gebied van trauma. In drie avonden krijg je informatie over oorzaken, gevolgen en oplossingen rond trauma, zoals de rol van veerkracht.

Inzicht en handvatten

“Als kind of kleinkind van oorlogsoverlevenden – ook meer recente oorlogen – kun je het gevoel hebben dat je jezelf moet bewijzen, dat je de neiging hebt om jezelf weg te cijferen voor een ander, of dat je op je hoede moet zijn. Het kan ook zo zijn dat je juist bewuster het leven viert”, aldus Esti Cohen, teamleider Hulp- en Dienstverlening bij JMW. “Binnen ons werk bij JMW merken we dat steeds meer mensen meer willen weten over hoe zaken worden overgedragen tussen generaties en hoe hier op een juiste manier mee om te gaan. Met deze lezingenreeks willen we hier meer inzicht in en handvatten voor geven.”
Ook voor zorgprofessionals bieden de lezingen inzicht in het contact met cliënten, bijvoorbeeld als je merkt dat je op afstand wordt gehouden of dat er vanuit de cliënt een gebrek aan vertrouwen is. Je hebt een vermoeden dat er bij deze cliënten sprake is van een Joodse achtergrond en dit is niet aan de orde gekomen in de intake, of je vindt het moeilijk om dit aan te kaarten.

Verschillende locaties

De lezingen zijn als reeks of apart van elkaar te volgen, en vinden in de avond plaats van 19.30 tot 21.00 uur. Elke lezing vindt live plaats in Amsterdam en is ook thuis digitaal via een livestream te volgen. Buiten Amsterdam worden de lezingen ook nog eens digitaal uitgezonden op locaties in Dieren en Den Haag, met de mogelijkheid om gezamenlijk na te praten. Tijdens de lezingen is het mogelijk om vragen aan de sprekers te stellen, ook via de chat vanuit Dieren, Den Haag of vanuit huis. Meer informatie over de lezingenreeks is te vinden op deze pagina.

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden