Werkbezoek demissionair staatssecretaris Van Ooijen van VWS aan JMW

Geschreven op: 15-05-2024
Delen:

Woensdag 15 mei 2024 brachten demissionair staatssecretaris Van Ooijen en directeur-generaal Volksgezondheid Marjolijn Sonnema van het ministerie van VWS een bezoek aan stichting Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Het bezoek vond plaats op hun verzoek omdat zij graag in gesprek wilden met cliënten en hulpverleners van JMW over de situatie in Joods Nederland voor en na 7 oktober 2023 en wat dit voor het werk van JMW betekent.

“Gevoel dat geschiedenis zich herhaalt”

De staatssecretaris ging in gesprek met cliënten van de 1e, 2e en 3e generatie. Voor allen geldt dat 7 oktober een enorme impact heeft. Oude angst herleeft. “Ik dacht dat ik de geschiedenis van mijn ouders wel wat achter me had gelaten, maar dat blijkt na 7 oktober een illusie. De geschiedenis herhaalt zich voor mijn gevoel. Ik ben bang, boos en heel verdrietig”, aldus één van de cliënten.

Kennis vanuit Joodse hulpverlening onmiskenbaar relevant

Ook vond er kennisuitwisseling plaats met de hulpverleners van JMW. Zij gaven aan dat het aantal hulpvragen enorm is toegenomen en dat 7 oktober in ieder gesprek aan de orde komt. De huidige situatie heeft niet alleen veel invloed op de cliënten maar ook op de hulpverleners van JMW:

“We waren sinds de Tweede Wereldoorlog aan het opbouwen, cliënten konden met het verleden omgaan, nu is er vooral weer angst, wantrouwen, en een groot gevoel van onveiligheid. Dit is de zwaarste periode in mijn hele carrière, omdat het zo heel erg jezelf raakt. Het is momenteel balanceren op een heel dun draadje”, aldus een van de maatschappelijk werkers.

In de gesprekken met de cliënten en hulpverleners kwam ook het toenemend antisemitisme uitgebreid aan de orde en konden de cliënten aan de staatssecretaris duidelijk maken dat antisemitisme vele gezichten heeft.

Van Ooijen gaf aan geraakt te zijn door de verhalen. “Het is een zorgelijke tijd waarin het werk van JMW onmiskenbaar relevant is en blijft voor alle generaties binnen de Joodse gemeenschap”, aldus Van Ooijen.

Foto’s: JMW

Een activiteit bijwonen?

Bekijk ons aanbod in het activiteitenoverzicht
088-1652200

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden