Onderstaande kenmerken kunnen bij jou spelen. Het hoeft niet te betekenen dat bij jou alle onderstaande kenmerken opspelen. Iedereen beleeft het rouwproces op een eigen manier.
Je kan niet geloven dat het echt waar is en het gemis en het verdriet zijn zwaar. Het kan zijn dat je het lastig vindt om je te richten op zaken als werk of het onderhouden van sociale contacten. Ook als de somberheid minder wordt, zullen er nog regelmatig momenten zijn waarop je het verdriet weer voelt.
Als je wilt genezen moet je niet het litteken willen uitwissen of het litteken willen repareren. Genezen betekent dat je de wond moet verzorgen.
Edith Eva Eger in ‘De keuze’
Je ligt te draaien en de gedachten van het verlies stoppen maar niet. Rouwen is mentaal hard werken en vraagt veel van je. Je wordt overspoeld door verschillende emoties en je gedachten kunnen je overvallen. Veel mensen die rouwen hebben daarom een verstoorde nachtrust.
Door het verlies kan je (het gevoel hebben) alleen komen te staan. Het gemis van je overleden dierbare of de afleiding en de sociale contacten die je baan bood, veroorzaken mogelijk eenzaamheidsgevoelens. Of het rouwproces zelf geeft je het gevoel dat jij iets doormaakt dat anderen niet begrijpen of op een andere manier ervaren. Het contact met je omgeving lijdt hieronder, waardoor het gevoel er alleen voor te staan groter wordt.
Gevoelens van boosheid en misschien zelfs woede zijn ook normaal in het rouwproces. De boosheid richt zicht op de ander, bijvoorbeeld de overledene. Waarom leefde hij zo ongezond? Waarom mocht ik haar nooit helpen? Je kan je ook boos zijn op het verlies zelf. Mijn partner en ik zullen nooit meer kunnen reizen. Mijn vader zal mijn kind nooit leren kennen. Of ben je boos op jezelf? Waarom heb ik niet eerder ingegrepen?
088-1652200 | |
Bekijk alle locaties |
Voor meer informatie over wat wij doen met uw persoonsgegevens, klik hier!