Elah Centrum aan het woord

Als gevolg van de brute inval door Hamas op 7 oktober verkeren veel Israëli’s in psychische nood. Het Elah Centrum, gespecialiseerd in crisisinterventie, rouw en trauma, geeft eerste psychische hulp. ,,Ontzettend veel families en individuen in Israël hebben op dit moment ondersteuning nodig’’, zegt Yaela Cohen, therapeut bij Elah en directeur van de afdeling Nederland. ,,De hulpverlening via de overheid komt langzaam op gang, maar intussen kloppen mensen bij ons aan.

Wie helpen jullie?

,,Elah geeft crisisinterventie aan alle getroffenen: aan overlevenden van de inval, aan de nabestaanden van degenen die zijn gedood, gegijzeld of verwond, en ook aan goede vrienden of ongehuwde partners van de slachtoffers, aan kinderen van omgekomen soldaten, aan werkers in de gezondheidszorg die worden geconfronteerd met de gruwelijke gevolgen van de inval, en aan de medewerkers van andere overheidsinstellingen.

Daarnaast helpen we geëvacueerden. Dagelijks bevinden twee medewerkers van Elah zich in hotels bij de Dode Zee, die vol zitten met vluchtelingen. Deze mensen hebben vaak alles verloren. Ze zijn bang vertrokken en bang voor wat ze bij terugkeer zullen aantreffen. Een stad als Sderot is helemaal ontruimd. Hoe dan ook zijn heel veel burgers angstig voor de ontwikkelingen, of je hebt mensen die zonder ophouden naar het nieuws kijken en te veel nare beelden binnenkrijgen, waardoor ze in paniek raken, hyperventileren of niet meer kunnen slapen.

En tot slot helpen we de hulpverleners. Therapeuten die getroffenen begeleiden, worden zonder ophouden geconfronteerd met getuigenissen en de gevolgen van ernstige oorlogsmisdaden. Zij torsen een zware emotionele last op hun schouders. Om te kunnen blijven functioneren, hebben velen van hen zelf begeleiding nodig.’’

Wat kunnen jullie op korte termijn doen?

,,Wat we nu aanbieden aan de cliënten is geen normale therapie. Het trauma is nog acuut, de dreiging bestaat nog en het gevaar is niet geweken. In plaats daarvan geven we allereerst crisisinterventie, die is gericht op hier en nu. We bieden een luisterend oor, proberen de eigen interne hulpbronnen van cliënten te mobiliseren en geven een vorm van psycho-educatie: hoe deel je de dag en je tijd in, hoe reguleer je je ademhaling, wat kan je doen in geval van een paniekaanval, hoe ga je om met de heftige gevoelens die je kunnen overvallen.

Hoe kunnen Nederlanders in Israel in nood jullie bereiken?

,,Nederlanders die gratis crisisinterventie willen krijgen of andere vormen van ondersteuning, kunnen zich aanmelden via onze website www.elah.org.il of een bericht sturen via whatsapp naar telnr (+972) 050-6644000. We proberen iedereen zo snel mogelijk te antwoorden.’’

Betrokkenheid oorlog in Israël

JMW heeft een extra pagina aangemaakt om jouw op de hoogte te brengen van de bijeenkomsten die worden georganiseerd voor cliënten en deelnemers, en iedereen die daar behoefte aan heeft.

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden