Betrokkenheid oorlog in Israël

Er heerst grote verslagenheid onder ons allen rondom de oorlog in Israël. Wat organiseert JMW en wat kun jij doen? Volg de ontwikkelingen op deze pagina.

Elah aan het woord

Wie helpt Elah Centrum in Israël? En hoe zijn zij te bereiken voor Israëli en Nederlanders in Israël? Lees wat onze collega’s van Elah hierover schrijven.

Wat JMW doet

 • Woensdag 27 maart heeft een derde steunbijeenkomst in Dieren plaatsgevonden onder begeleiding van twee maatschappelijk werker van JMW. Tijdens de bijeenkomst behandelen wij de vraag “Hoe gaat het nu met u?”. Het was fijn om weer samen te komen en elkaar te ondersteunen.
 • Donderdag 21 maart heeft een tweede steunbijeenkomst bij Ontmoetingscentrum Lev plaatsgevonden onder begeleiding van een maatschappelijk werker en opbouwwerker van JMW. Tijdens de bijeenkomst stond de vraag “Hoe gaat het nu met u?” centraal. Het waas een fijne en betekenisvolle bijeenkomst.
 • Maandag 18 december heeft JMW samen met andere vertegenwoordigers uit de Joodse gemeenschap deelgenomen aan een rondetafelgesprek met staatssecretaris van Ooijen van VWS. Het gesprek ging over het toenemende antisemitisme in de Nederlandse samenleving.
 • Dinsdag 12 december heeft een maatschappelijk werker van JMW bij de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) een steunbijeenkomst bijgewoond.
 • Woensdag 6 december heeft een succesvolle steunbijeenkomst in Maastricht plaatsgevonden. Dit gebeurde onder begeleiding van een maatschappelijk werker van JMW.
 • Donderdag 23 november heeft een tweede steunbijeenkomst in Bussum plaatsgevonden onder begeleiding van een maatschappelijk werker en opbouwwerker van JMW. Het was een fijne bijeenkomst.
 • Woensdag 15 november heeft een maatschappelijk werker van JMW bij de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) een steunbijeenkomst bijgewoond. De deelnemers hebben het als een bijzonder prettige en veilige bijeenkomst ervaren.
 • Dinsdag 14 november heeft een fijne steunbijeenkomst in Alkmaar plaatsgevonden onder begeleiding van een maatschappelijk werker van JMW. De deelnemers deelden hun verhaal en eigen beleving van wat er nu gebeurd. De verhalen waren heftig, herkenbaar, indrukwekkend en soms ook wel moedgevend.
  In de avond was een van de maatschappelijk werkers van JMW ook aanwezig bij een van de Joodse 55+ woningen in Amsterdam. Hier kregen bewoners de gelegenheid om hun vragen te stellen en hun zorgen te delen.
 • Maandag 6 november heeft een groepsgesprek plaatsgevonden met de medewerkers van een collega-organisatie.
 • Donderdag 2 november heeft een (succesvolle) steunbijeenkomst in Bussum plaatsgevonden.
 • Dinsdag 31 oktober heeft een groepsgesprek plaatsgevonden met de medewerkers van een collega-organisatie.
 • Maandag 30 oktober heeft onze directeur-bestuurder Margo Weerts deelgenomen aan een gesprek met burgemeester Halsema. Hier waren ook andere andere vertegenwoordigers uit Joodse gemeenschap aanwezig.
 • Donderdag 26 oktober heeft JMW i.s.m. het CIDI een steunbijeekomst georganiseerd in Amsterdam voor ouders van kinderen die op scholen gepest zijn en daar melding van hebben gedaan bij CIDI. Diversion en Yalla hebben een checklist gemaakt voor schooldirecties die ook is gedeeld in deze bijeenkomst.
 • Woensdag 25 oktober heeft een steunbijeenkomst plaatsgevonden in Heerenveen onder begeleiding van twee maatschappelijk werkers van JMW.
 • Maandag 23 oktober heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met JMW en Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider om ouders te informeren over hoe zij hun kinderen in deze situatie kunnen begeleiden.
 • Donderdag 19 oktober is een steunbijeenkomst georganiseerd in Zwolle.
  Ook heeft JMW een bijdrage geleverd aan de medewerkersbijeenkomst van het Sinai Centrum, de Joodse GGZ.
 • Dinsdag 17 oktober hebben twee steunbijeenkomsten plaatsgevonden, één in Rotterdam bij de ontmoetingsgroep Joffie Koffie en één in Den Haag. Beide onder leiding van maatschappelijk werkers van JMW. Ook is een medewerker van JMW op uitnodiging van de Israëlische ambassade naar Den Haag geweest om samen over de oorlog te praten.
 • Vrijdag 13 oktober heeft onze Benjaminredactie een nieuwe podcastaflevering gepubliceerd met oud-directeur van het CIDI Ronny Naftaniël.
 • Donderdagochtend 12 oktober heeft een bijeenkomst plaatsgevonden voor onze vrijwilligers.
  Ook heeft JMW een activiteit georganiseerd naar Madurodam, waarvoor wij eerst met de deelnemers samenkomst van steun hebben georganiseerd in Den Haag voor mensen die behoefte hadden om hun verhaal te delen rondom de oorlog in Israël.
 • Woensdagavond 11 oktober was een online-meeting voor mensen die behoefte hadden om hun verhaal te delen. Daarnaast leverde een van onze maatschappelijk werkers een bijdrage aan een Zoom-meeting voor oud-leerlingen van het Maimonides.
 • Op dinsdag 10 oktober is meegewerkt aan een bijeenkomst van de Stichting Joods bijzonder onderwijs om ouders te informeren over hoe zij hun kinderen in deze situatie kunnen begeleiden.
  Ook had onze directeur-bestuurder Margo een gesprek met demissionair minister-president Rutte en is Margo in de avond bij burgemeester Halsema geweest om terug te koppelen wat er in de Joodse gemeenschap leeft.
 • Op maandag 9 oktober zijn 2 bijeenkomsten georganiseerd: 1 in de middag in Amsterdam en 1 in de avond in Dieren. Mensen gaven aan het prettig te vinden (en ook een beetje eng) om bij elkaar te komen en emoties te kunnen delen.
  Maandag is ook besloten weer over te stappen naar het reguliere telefoonnummer. Deze is iedere werkdag te bereiken tussen 9:00 en 17:00 uur.
  Ook is JMW een samenwerking gestart met het Sinai Centrum om af te stemmen hoe wij de komende periode met elkaar kunnen samenwerken en onze cliënten goed kunnen ondersteunen bij aanvullende psychologische hulp voor de Joodse gemeenschap in Nederland.
 • Zondag 8 oktober hebben wij ons tijdelijk noodnummer geopend. Hier hebben enkele tientallen bellers gebruik van gemaakt, de een om zorgen uit te spreken, de ander om te kijken hoe die kan helpen. Ook hebben wij meegedaan aan de solidariteitsavond die zondagavond plaatsvond in Amsterdam, waar 8 van onze maatschappelijk werkers bij aanwezig waren voor evt. begeleiding.

Afhankelijk van de behoefte blijven wij samenkomsten voor steun organiseren. Natuurlijk kunnen mensen ook altijd telefonisch bij JMW terecht via 088 – 165 2200.
Laat het ons weten als u behoefte heeft voor een bijeenkomst in uw buurt. Dan zullen wij kijken hoe wij dat kunnen opzetten.

Handreiking omgang kinderen

Het is van het grootste belang dat wij met onze kinderen in gesprek gaan over wat er gebeurt in de wereld om hen heen, op een manier die past bij hun leeftijd en begripsniveau. Hier zijn enkele richtlijnen die u kunnen helpen bij deze gesprekken, rekening houdend met de verschillende leeftijdsgroepen.

Praktische tips en adviezen Sinai Centrum

De situatie in Israël grijpt de hele Joodse gemeenschap in ons land aan. Het Sinai Centrum, de Joodse GGZ, heeft een overzicht gemaakt met enkele praktische tips en adviezen. Deze tips kunt u toepassen om in deze zware tijd toch goed voor uzelf en voor uw naasten te zorgen.

In verdriet en in verbondenheid

“Wees voor elkaar die onverwachte vriend in een tijd dat we vooral met vijandschap worden geconfronteerd. Want we ervaren allen dezelfde pijn die door onze zielen snijdt. Wat ons verbindt is zielsverwantschap. Leg die verbinding tussen twee arme zielen, die van jou en die van hem of haar. (…) “

Wat kunt u doen?

Geld doneren
Een aantal organisaties hebben een hulpactie opgezet waar jij kunt doneren. Deze hebben wij hieronder op een rij gezet: 

 • Elah Centrum
  • Vanuit Nederland NL75 ABNA 0550 5096 15 t.n.v. Stichting Elah Nederland
  • Vanuit Israël IL150126410000000225220
 • Israelactie NL91 INGB 0000 7777 77 o.v.v. Noodfonds 
 • JNF NL39 INGB 0000 020658 
 • Wizo doneren via deze link
 • Doneren aan Magen David Adom

Gestrande Israeliers opvangen
Er is een organisatie UnXeptable & DID die gestrande Israeliers in verbinding stelt met mensen die hun huis voor hen willen openstellen:   

Maccabi Luchtbrug Initiatief

Maccabi Nederland heeft met urgentie een professionele actie gelanceerd om grote hoeveelheden essentiële goederen naar de frontlinies in Israël te sturen. Onze aanpak is direct en efficiënt: We kopen de goederen rechtstreeks van fabrikanten en groothandels en sturen deze na een grondige kwaliteitscheck onmiddellijk naar Israël. Geen tijdverspilling, geen onnodige kosten.

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden