Jong en Joods

Familie, cultuur, religie... waar gaat het om?

Waarin verschilt een Joodse jongere van andere jongeren? Er zijn natuurlijk vooral veel overeenkomsten: Joodse jongeren gaan naar school, hebben hobby’s, sporten familie en vrienden. Ze denken na over hun toekomst en lopen tegen dezelfde problemen aan als alle andere jongeren. En toch zijn er ook verschillen. Joodse jongeren hebben vaak een speciale familiegeschiedenis die beïnvloed is door oorlog en vervolging. Ook hebben Joodse jongeren een andere culturele/religieuze achtergrond. Soms gaan ze naar een Joodse school en/of naar Joodse les. Als ze religieus of traditioneel Joods zijn vieren Joodse jongeren Joodse feestdagen en gaan ze met Shabat en feestdagen naar de synagoge.

Voor jeugdhulpverleners is van belang te weten wat het Jodendom betekent voor de jongere die ze begeleiden. Kenmerken, patronen, mechanismen, sociale controle en  kwetsbaarheden kunnen gekleurd zijn door de Joods culturele en religieuze achtergrond van de jongere. Als een jeugdhulpverlener hier geen oog voor heeft, kan hij flink de plank misslaan.

Wil je een impressie van Jong en Joods? Kijk dan de volgende filmpjes van het Joods Historisch Museum:
Daniel ten Brink
Natasha van Weezel
Joël Boosman

Ben je jeugdhulpverlener en heb je vragen over de Joodse achtergrond van de jongere die je begeleidt, neem dan contact op met JMW. De professionals van JMW kunnen met je meedenken en je vragen beantwoorden.

Bent u de ouder of verzorger van een Joodse jongere en bent u op zoek naar een de juiste  jeugdinstelling of jeugdhulpverlener voor begeleiding of opvoedondersteuning, mail of bel dan JMW. Samen met een maatschappelijk werker bespreekt u de verwijsmogelijkheden. Ook kan de maatschappelijk werker de jeugdhulpverlener wegwijs maken in het Jodendom en uitleg geven over hoe de problematiek van uw kind zich daartoe verhoudt.

Aanmelden kan per e-mail of telefoon 088 165 2200