Doe mee en leer over de Joodse cultuur en traditie

Van Pesach en Chanoeka tot Chagall en klezmer. Vier het Joodse leven. Het Jodendom heeft veel gewoonten en tradities en deze worden op veel verschillende manieren beleefd. De een doet niets aan het Jodendom, de ander volgt alle religieuze regels, en de derde verdiept zich in de Joodse cultuur. Naar het museum, naar het theater, naar de film, de feestdagen vieren. Bij JMW is er veel te doen op het gebied van Joodse cultuur en traditie: er zijn lezingen over culturele onderwerpen, dagtochten en de feestdagen worden samen gevierd.

Waar lees ik meer over de feestdagen?

Op de website van Freyda, het jongerenzusje van JMW, wordt elke feestdag uitgelicht en uitgelegd.

  • Bekijk het overzicht van het bomenfeest, Toe Bisjwat.
  • Bekijk het overzicht van het loofhuttenfeest, Poeriem.
  • Bekijk het overzicht van Pesach.
  • Bekijk het overzicht van Jom Kippoer en Rosj Hasjana.
  • Bekijk het overzicht van Soekot en Simchat Thora.
  • Bekijk het overzicht van Chanoeka. Voor Chanoeka 2020 is JMW op bezoek gegaan bij het Joods Cultureel Kwartier, waar conservator collecties, Irene Faber, alles heeft verteld over de Chanoeka-collectie. Bekijk het filmpje op ons Youtube kanaal.

Feestdagen vieren bij JMW

De feestdagen kunnen op verschillende manieren worden gevierd bij JMW. Zo hebben wij de koffiochtenden in het hele land en vieren wij elk jaar Pesach in Lunteren. Daarnaast kunt u ook bij JMW een cursus Joodse cultuur volgen. Lees het allemaal hieronder.

Koffieochtend

In iedere koffieochtend worden de feestdagen met elkaar gevierd. Matzes en soefganiot eten en de chanoekia aansteken. Neem vooral een kijkje op de pagina van de koffieochtend als u meer wil weten hierover of u graag zou willen opgeven. 

Pesach in Lunteren 

Voor wie Pesach wilt vieren, maar dat niet meer in eigen omgeving kan doen, is er een alternatief. Elk jaar huren wij een hotel af in Lunteren en is er naast heerlijke traditionele kosjere seiders en maaltijden ook een gevarieerd programma met muzikale optredens, uitstapjes, workshops, lezingen en meer. Op deze pagina ziet u het programma van de vorige editie van Pesach in Lunteren.  Dit alles onder toezicht van het I.P.O.R. (kosjer).

Download hier het programma voor 2022.

 

Culturele dagtochten

Benieuwd naar de Joodse cultuur en geschiedenis van verschillende Nederlandse steden? Wat is ervan terug te vinden, welke plek heeft of had het Jodendom daar? Ga met anderen geinteresseerden mee naar een stad of dorp ergens in Nederland. Soms kunt u met een touringcar mee vanuit Amsterdam, andere keren ontmoeten we elkaar ter plaatse. Vaak maken we een boottocht, nemen we de tijd voor een kosjer-style lunch, of is er een rondleiding in een sjoel. Er wordt ook veel gewandeld, dus trek de wandelschoenen maar vast uit de kast.

"Gisteren ben ik samen met mijn kinderen met het uitstapje naar Zutphen geweest. Het was een fantastische dag. Iedereen heeft zo erg zijn best gedaan om het naar ons zin te maken. Het weer zat gelukkig ook mee. Mijn complimenten voor het organiseren!"

Hartelijke groeten, Sara de Vries

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.