Algemene informatie

Algemene informatie

Mensen met een Joodse achtergrond hebben soms problemen en vragen die direct voortkomen uit hun Joodse achtergrond. Ze kunnen te maken hebben met de Joodse identiteit, maar ook met de psychische en praktische gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.
Deze problemen zijn voor professionals niet altijd makkelijk herkenbaar en als deze wel herkend worden, zijn er vaak veel vragen en onduidelijkheden over de context gebonden problematiek.

Waar kan je aan denken?

  • Jouw patiënt wilt liever niet onder de douche. Of schiet opeens uit haar slof als je begint over dat ze onder de douche moet stappen (kan voorkomen bij eerste generatie oorlogsoverlevende).
  • Jouw cliënt komt bij je met burn-out klachten, maar tijdens de sessie(s) kom je erachter dat de complexe familieverhoudingen een grote invloed hebben hierop (kan voorkomen bij kinderen van oorlogsoverlevenden).
  • Je ervaart uitzonderlijk veel weerstand, bij het minste en geringste, bij de zoon van een van jouw patiënten. Telkens als je zijn moeder wilt helpen krijg je hem op je dak.

Niet elke cliënt / patiënt met een Joodse achtergrond zal dit soort kenmerken of problemen hebben. Er is niet één Jood of één soort Joodse cliënt. Cliënten en patiënten zijn over het algemeen ook bijzonder veerkrachtig, en voor mensen met een Joodse achtergrond is dat niet anders. Echter komen we bij JMW dit soort vraagstukken vaak tegen. Als jij als hulp- of zorgprofessional tegen soortgelijke zaken aanloopt kan je JMW bellen. Bij JMW hebben we een contextgebonden-sensitiviteit ontwikkeld: we kennen en begrijpen de achtergrond en geven daarmee herkenning en erkenning aan de situatie.

Deze video is ontwikkeld door het Joods Zorgnetwerk (samenwerking van het mr. L.E. Visserhuis, Beth Shalom, Ziekenhuis Amstelland en JMW) en is gesubsidieerd door Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland. De acteur is Joris Beulink en de stem is van Michel Krot.

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

Voor meer informatie over wat wij doen met uw persoonsgegevens, klik dan hier!

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden