Gremseliesj en mislukte matzeballen

Gremseliesj
Geschreven op: 22-04-2024
Delen:

Pesach recept DEBORAH EN LEA VAN COEVERDEN (Zie hier ook eerdere recepten)

Tijdens Pesach eet je geen gegiste producten zoals brood of cake. Maar wel allerlei ander lekkers, zoals gremseliesj, zoete matzekoekjes gevuld met rozijnen, gember en alles wat je lekker vindt. Elke familie heeft wel een eigen recept, wij ook!

Deborah: Mijn oma maakte altijd heerlijke matzeballen en gremseliesj voor Pesach. En altijd veel te veel, een familie tic denk ik want mijn moeder doet dat ook. Maar, zo zei omi altijd: “Die gaan in de vriezer want matzeballen en gremseliesj lusten we altijd”.

Lea: Mijn dochter en ik zetten die traditie voort, hoewel we niet goed zijn in matzeballen. De laatste keer vielen ze uit elkaar toen ik ze langzaam in de zachtjes kokende soep liet glijden. Het werd een grote matzeballenkoek. Die hebben we bij de sederavond in stukken gesneden. Het was eigenlijk nog lekkerder want een matzepunt is groter dan een bal.”

“Deborah mag tot aan haar ellebogen in die pan om de matzes te verbrokkelen.”

Bij de voorbereidingen voor het maken van stapels gremseliesj komt nogal wat kijken. Van matzes tot een keukentrapje. Allereerst pakken we als basis het inmiddels ruim 100 jaar oude kookboek van Saartje Vos. Bijna elk recept begint met: men neme. Mijn vader zei altijd: “Nou kind, in die tijd hadden de Joden het niet zo breed dus er had eigenlijk: men lene moeten staan.” Dan gaan we verder met de matzes uit de bekende 2,5 kilo doos, bruine suiker, veel eieren, kaneel, citroenrasp, rozijnen, matzemeel, sukade en gesneden gember op siroop. Wij vinden dat het lekkerste.

Deborah met haar handen in het deeg van de gremseliesj
Deborah met haar handen in het deeg van de gremseliesj

De grote 10-liter-soeppan is tevoorschijn gehaald en wordt in de gootsteen gezet. Wij zijn niet echt groot dus Deborah klimt op een trapje terwijl ik de matzes en de eieren tel. Vier eieren per zeven matzes. Keer zeven. Deborah mag dan tot aan haar ellebogen in die pan om de matzes te verbrokkelen. In combinatie met al die eieren een nogal kleffe bedoening. Daarna gaan alle ingrediënten erbij. Als het deeg klaar is vormen we de gremseliesj en bakken die in roomboter in vier koekenpannen tegelijk. Overigens serveerde mijn moeder die met een rode wijnsaus. Chag Pesach same’ach! •

Recept Van Coeverden gremseliesj –

Ingrediënten

  • 7 matzes
  • 4 eieren
  • 125g kristalsuiker
  • 125g rozijnen
  • 1 tl citroenrasp
  • 4 tl kaneel
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels sukade
  • Twee eetlepels gesneden gember met de siroop

Bereiding

  • Wel de rozijnen kort in kokendheet water.
  • Verkruimel de matzes en druppel er wat water overheen, meng goed met de eieren en eventueel matzemeel. Dan doe je er alle ingrediënten bij.
  • Als je een stevig deeg hebt, vorm je balletjes ter grootte van een matzebal die je platdrukt, model viskoekje.
  • Zachtjes bakken in roomboter op matig vuur, in olie kan ook, zodat ze mooi bruin worden en de binnenkant gaar.

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.




Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden