Hans Fels droomt op Celluloid

Hans Fels en zijn dochter Zara
Geschreven op: 18-01-2024
Delen:

Filmmaker Hans Fels stond zomer 2023 in het ‘droomnummer’ van de Benjamin. Donderdagavond 18 januari vertoont de EO zijn film ‘Berichten voor Zara’ om 22.20 uur op NPO 2. Onderstaand het persbericht:

Toen filmmaker Hans Fels 63 jaar was kreeg hij een dochter, Zara. Hij wil haar over zijn leven vertellen. Maar hoe vat je zoveel jaren samen? Hoe schrijf je je eigen biografie? Hij besluit zijn levensverhaal letterlijk op te tekenen. Het resultaat is te zien in de documentaire Berichten voor Zara die de EO op donderdag 18 januari uitzendt.
In 2012 werd Hans Fels, op een laat moment in zijn leven, vader van een dochter: Zara. Hij wil haar vertellen over het lange leven dat hij leefde voordat ze werd geboren. Wat is er eigenlijk relevant in de 63 jaar dat Zara er niet was? Hoe vat je die jaren samen? Door deze vragen te stellen, door anderen om advies en raad te vragen en door te zoeken naar wat er echt toe doet, legt Hans zijn familiegeschiedenis in elkaar. Elke gebeurtenis tekent hij op een vel papier, dat hij vervolgens samen met Zara bekijkt.
Shoah
Fels is geboren in een Joodse familie van Poolse immigranten die vrijwel geheel tijdens de Shoah is verdwenen. Zelf heeft hij altijd moeten gissen wie ze waren, wat ze deden en waar ze zijn gebleven. Een noodzakelijke zoektocht want ieder mens is niet alleen zichzelf maar ook zijn voorouders.
Verstrengeld
Uiteindelijk besluit Fels zijn biografie voor Zara te tekenen, op een groot blad verzamelt hij – in minuscule tekeningen – gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven. In de film tovert hij beelden van het ingewikkelde familieleven tevoorschijn en vermengt die met fragmenten met beelden van zijn eigen film werk. Fijne, maar ook duistere gebeurtenissen passeren de revue. Het verhaal van de ondergang van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog wil hij het liefst voor de kleine Zara verborgen houden, maar dat lukt eigenlijk niet, omdat hij zelf te veel verstrengeld is met die geschiedenis.

Ontvang updates van Benjamin online

Via de email updates over nieuwe artikelen van de Benjamin online ontvangen? Laat je mailadres achter.
* Vereist veld

Ontvang Benjamin alerts zodra er wat nieuws geplaatst is.
Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden