Ik maak me zorgen over antisemitisme

Veel Joden hebben last van antisemitisme, oftewel jodenhaat.  

Het is er nog steeds en zo nu en dan neemt het zelfs toe.  Antisemitisme is niet gestopt na de de uitroeiing van miljoenen Joden in de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, ook wel Sjoa genoemd. Tegenwoordig kan het zich uiten op allerlei subtiele en minder subtiele manieren. Een kleine opmerking: ‘Dat zeg je natuurlijk omdat je Joods bent’, een vreemde generalisatie: ‘Wat richten jullie Joden toch allemaal aan in Israël?’ of een goedbedoeld compliment: ‘Jullie zijn ook zo goed met geld’ kunnen een vreemde smaak achterlaten.

Alleen gezien te worden als Jood en daarna pas als mens is ongemakkelijk en soms zelfs kwetsend. Op andere momenten zou u misschien juist willen dat er meer aandacht was voor het feit dat u Joods bent. Worden er bij de herdenking op 4 mei bijvoorbeeld niet teveel andere zaken bijgehaald waardoor er minder nadruk ligt op de Sjoa?      

Maakt u zich zorgen over toenemend antisemitisme of bent u persoonlijk geconfronteerd met kwetsende opmerkingen over uw Joodse identiteit? Wilt u zich beter kunnen weren tegen dat soort opmerkingen? Twijfelt u over aangifte doen van antisemitisme? 
U kunt contact opnemen met het Joods politienetwerk: joodsnetwerk@amsterdam.politie.nl Het Joods politienetwerk is ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht actief.
Lees hier het artikel over het Joods Politienetwerk in de Benjamin. 

Neem  voor vragen over antisemitisme contact op met JMW. We luisteren naar uw verhaal en denken met u mee. We kunnen u eventueel doorverwijzen naar de instantie die u het beste kan bijstaan.

Als u verder wilt lezen over dit onderwerp kan dat op de website van het NIOD, Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies.