Familie

Van je familie moet je het hebben. Familie kan je steun en toeverlaat zijn, maar in elke familie speelt wel iets. In Joodse families zijn de relaties soms ingewikkeld. De oorlog heeft vaak grote gevolgen voor de overlevenden zelf, maar ook voor de volgende generaties.

Ouder en kind

Of er nu wel of niet over gesproken werd, de oorlog was altijd aanwezig. Als kind voel je aan dat je ouders kwetsbaar zijn en dat er bij hen veel verdriet, angst en boosheid is. In sommige gezinnen is vragen stellen over de oorlog taboe. In andere gezinnen wordt juist veel over de oorlog gepraat. In beide gevallen heeft de oorlog een grote impact op de relatie tussen ouder en kind.
Als kind probeer je je (kwetsbare) ouder(s) te beschermen. Hierdoor kan een rol omdraaiing ontstaan: het kind gaat voor de ouder zorgen, met als mogelijk gevolg dat eigen behoeftes en gevoelens onderdrukt worden.
Het gemis van naaste familie – grootouders – ooms en tantes- neven en nichten-, legt veel druk op kinderen. Zij dragen vaak hun namen en moeten soms in hun voetsporen treden.

De verschillende rollen, de onderlinge verhoudingen en de grote loyaliteit binnen gezinnen kunnen een bron van conflicten zijn tussen ouders en kinderen maar ook tussen broers en zussen.

Broers en zussen

De onderlinge verhoudingen tussen broers en zussen kunnen uitmonden in een ongewilde en onbedoelde rivaliteit. Dit kan zich uitte in uit de hand gelopen ruzies bijvoorbeeld om geldzaken, of extra spanning wanneer ouders bejaard worden en mantelzorg behoeven.

Opvoeding

Met de komst van kinderen, verandert er veel. Wat wil je je kinderen meegeven? Wat geef je door en wat niet? Hoe belangrijk zijn de Joodse tradities voor jou? Laat je je zoon besnijden? Stuur je je kinderen naar een Joodse school? Vier je de Joodse feestdagen, en hoe? Jij bent niet de enige met dergelijke vragen, deze komen wij vaker tegen bij JMW. Bekijk bijvoorbeeld verschillende ervaringsverhalen in de Benjamin of op Freyda.

Wat te doen?

De hulpverleners bij JMW hebben op het gebied van de oorlog en de gevolgen een sensitiviteit ontwikkeld en bieden verschillende methodieken en diensten aan om samen met jou en/of een familielid aan de slag te gaan.

Bekijk onze diensten

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

wgwegwegweg