Je grootouders hebben de oorlog overleefd, maar veel meer weet je er soms niet van. Naar de verhalen vragen bij je grootouders kan lastig zijn, misschien wil je hen er niet (teveel) mee belasten. Of misschien leven je grootouders niet meer, waardoor je de vragen ook meer kan stellen. Het kan ook juist zijn dat jij al je hele leven doordrongen bent van de oorlogsverhalen van je grootouder. Voor veel mensen van de zogenoemde ‘derde generatie’ zal de een van de geschetste situaties een bekend beeld kunnen zijn. Welke situatie ook voor jou geldt, het kan allemaal doorwerken in je familie en voor jou persoonlijk.
Je ouders praten niet met je grootouders, of je vader of moeder niet met je tantes of ooms. Langlopende ruzies met oorzaken in een grijs verleden kunnen behoorlijk ontwrichtend zijn, ook voor jou als kleinkind van een oorlogsoverlevende. Vaak is het moeilijk om er over te praten, want de conflicten hebben hun wortels in de oorlog of de nasleep ervan. Of je ouders zijn juist zo op hun eigen ouders gericht, die per slot van rekening de oorlog hebben overleefd, dat je jezelf een beetje vergeten voelt. Het zijn herkenbare patronen.
Wil je duiken in het oorlogsverleden van je familie? Of wil je juist verwerken waar je achter bent gekomen? Of het nu juist heel ver weg is of nog veel te dichtbij, praten erover helpt vaak. Bij JMW kan dit een op een of samen met leeftijdsgenoten.
Als je ouders al een dagje ouder worden en je grootouders nog in leven zijn, hebben ze een leeftijd bereikt waarop ze vaak wel wat steun kunnen gebruiken. De gevolgen van de oorlog kunnen ook daarin doorspelen en daar kan jij soms best wat hulp bij gebruiken. JMW heeft een mantelzorg ondersteuner die je hierin kan bijstaan.
JMW organiseert elk jaar op 4 mei, een gezamenlijke herdenking in Amsterdam waar dierbaren herdacht kunnen worden. Volg ons jongerenlabel op instagram of houd de website Freyda.nl in de gaten. Om de zoveel tijd plaatst Freyda daar ervaringsverhalen van jonge Joodse Nederlanders op het gebied van hun Joodse identiteit.
Neem een kijkje bij welke dienst het beste bij jou aansluit en kom in gesprek met een van onze hulpverleners.
088-1652200 | |
Bekijk alle locaties |
Voor meer informatie over wat wij doen met uw persoonsgegevens, klik hier!