Fondsen voor oorlogsslachtoffers

Fondsen voor oorlogsslachtoffers

Oorlogs- en vervolgingsslachtoffers, daaronder vallen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland waren, hebben het recht aanspraak te maken op een aantal Nederlandse en internationale fondsen. In sommige specifieke gevallen kunnen hun kinderen ook nog een aanvraag doen. Daar komt best wel wat bij kijken, qua documentatie en andere benodigdheden. JMW is door de overheid aangewezen om personen te adviseren over de wetten voor vervolgden. Ook de zogenoemde Claims Conference voor compensatie uit Duitsland werkt in Nederland met JMW. We helpen de aanvragen zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Niet iedereen kan voor al deze fondsen nog aanvragen doen en JMW kan niet het succes van een aanvraag garanderen. 

Nederlandse uitkeringen

In Nederland zijn voornamelijk twee wetten van toepassing die door de overheid zijn ingesteld:

Duitse fondsen

Onder, the Conference on Jewish Material Claims against Germany, kortweg de Claims Conference (CC), vallen:

  • Artikel 2-Fonds: Een door Duitsland ingestelde compensatieregeling voor Joodse vervolgingsslachtoffers wereldwijd. 
  • Aanvullende uren bij het huishouden voor overlevenden van de Holocaust. 
  • Kindertransportfonds: Een eenmalige uitkering aan mensen die als kind vanuit Duitsland, of door Duitsland bezet gebied, op kindertransport zijn gezet, met een aantal specifieke voorwaarden. 

Andere Duitse fondsen zijn: 

  • Gettopensioen: Een Duits pensioen voor voormalige werkers in een getto. De stad Amsterdam wordt  in de periode 15 september 1941 – 30 september 1943 als getto gezien. 
  • Gettofonds: Een aanvulling op de bestaande regeling voor Joodse vervolgingsslachtoffer, specifiek voor mensen die niet gedwongen te werk werden gesteld in een getto. 

Uitkeringen en fondsen aanvragen

Neem contact met ons op wanneer jij denkt voor een van de tegoeden in aanmerking te komen of dit nader wil onderzoeken.

De teksten van de verschillende uitkeringen en fondsen zijn gebaseerd op algemene en uitgebreide informatie. Hoewel ernaar is gestreefd deze informatie zo duidelijk mogelijk weer te geven en toe te spitsen op de belangen van Nederlandse rechthebbenden, geldt juridisch uitsluitend de originele informatie zoals verstrekt door de betreffende instanties. Aan deze publicatie zijn daarom geen rechten te ontlenen. JMW is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de toekenning van uitkeringen. 

Bekijk onze diensten

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

Voor meer informatie over wat wij doen met uw persoonsgegevens, klik dan hier!

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden