De oorlog overleefd

De oorlog overleefd

Wie de oorlog heeft meegemaakt, als volwassene of als kind, draagt dat levenslang mee. Of het nu gaat over de oorlogservaringen, de terugkeer, het wegvallen van familie en vrienden, het alleen opgroeien of andere gevolgen van de oorlog, het zijn trauma’s die een grote rol spelen in een mensenleven. Van sommigen is het leven zodanig ontwricht dat ze al langere tijd hulp en ondersteuning nodig hebben gehad. Maar het kan ook op oudere leeftijd pas iets losmaken. Veel overlevenden zijn nu ouders en (mogelijk) grootouders en hebben hard gewerkt om voor zichzelf en hun familie een veilige en stabiele omgeving op te bouwen. Toch kunnen ook zij nu meer ondersteuning nodig hebben. 

Oorlog spookt door het hoofd 

Veel overlevenden zullen dagelijks nog aan de oorlog denken en het kan ook zijn dat dit een probleem is of wordt. Wellicht is het tijd hier iets aan te doen als u last heeft bijvoorbeeld van slapeloosheid, angsten of psychische spanningen. JMW helpt je ook als je het moeilijk vindt om over jouw oorlogservaringen te praten.

Familie, de oude dag en de oorlog 

De oorlog overleven of als kind vlak na de oorlog opgroeien, kan verstrekkende gevolgen hebben voor het eigen familieleven daarna. Voor velen zal stabiliteit ver te zoeken zijn geweest waardoor zij er vaak alleen voorstaan. Bij anderen hebben de trauma’s zodanig doorgewerkt dat het familieleven erdoor ontwricht is. De hulpverleners van JMW hebben ervaring met zulke thema’s en kunnen hulp en ondersteuning bieden in de vorm van psychosociale hulpverlenging of eventuele bemiddeling. 

Extra steun vanwege de oorlog 

Het kan zijn dat je extra steun nodig hebt in de vorm van sociale contacten, hulp bij het dagelijkse leven of financiële ondersteuning. Speelt dit ook bij jou of jouw ouder? Kijk dan hieronder naar ‘Aanvullende hulp bij het huishouden’ of zie het onderwerp ‘Fondsen voor oorlogsslachttofers’ hiernaast om te kijken of jij in aanmerking komt voor extra financiële steun.

Oorlogsverleden vastleggen 

Het kan heel moeilijk zijn om over de oorlog te praten, soms helpt het om dat te doen tegenover een camera die het verhaal vastlegt en bewaart. Ook kan het vastleggen op zich een doel zijn, zodat deze ervaringen nooit verloren zullen gaan, bijvoorbeeld voor jouw nabestaanden. JMW doet dit al decennialang voor overlevenden met het project Levensverhaal in beeld.  

Wat kan je doen?

Er zijn een heleboel manieren om nog met het oorlogsverleden aan de slag te gaan. Je kan een van onze diensten afnemen of een van onze activiteiten bijwonen, zoals de jaarlijkse 4 mei herdenking. Ook organiseert JMW elk jaar het Brievenproject. In het Brievenproject schrijven Joodse ouderen en middelbare scholieren elkaar brieven in het kader van het project (Niet) Van Gisteren. De leerlingen, vaak met een migratie-achtergrond, leren van de persoonlijke ervaringen van ouderen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ouderen leren over het dagelijks leven van een jongere generatie.

Onderzoek Joods oorlogswezen

JMW heeft eind 2021 besloten om aanvullend onderzoek te laten uitvoeren naar het vermogensbeheer van Joodse oorlogswezen, hun behandeling en de rol van JMW daarbij (link naar communiqué). Het doel van het onderzoek is om met alle beschikbare bronnen te komen tot een zo zorgvuldig mogelijke reconstructie, analyse en contextualisering van de zorg voor en het beheer van de vermogens van de Joodse oorlogswezen in Nederland sinds 1945. Lees meer over dit onderzoek.

Bekijk onze diensten

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden