Wat zijn eerste, tweede en derde generatie oorlogsgetroffenen?

De Tweede Wereldoorlog speelt in de meeste Joodse families nog altijd een grote rol en het kan helpen daarover te praten.

De generatie die geboren is voor en in de oorlog zijn de grootouders van nu. Ze hebben grote verliezen geleden en trauma’s opgelopen die hun leven bepaalden. Het is een feit dat de eerste generatie oorlogsgetroffenen nog dagelijks met de gevolgen van de oorlog leeft. En met het ouder worden lijken de klachten alleen maar toe te nemen.

Als kind van een oorlogsoverlevende, de tweede generatie, bent u ook vaak ongewild en onbedoeld opgevoed met de gevolgen van de oorlog, sluimerend op de achtergrond, dan wel duidelijk merkbaar op de voorgrond. Wat doe je als je moeder Auschwitz heeft overleefd of je vader was ondergedoken, maar zijn hele familie is kwijtgeraakt? Dan heb je begrip voor hun pijn en verdriet. Kinderen zijn namelijk loyaal aan hun ouders, ook als dit betekent dat ze zichzelf moeten wegcijferen.

Voor de derde generatie is de oorlog in tijd ver weg, maar door de familiegeschiedenis ook dichtbij. Uit een onderzoek van JMW naar de derde generatie blijkt dat de derde generatie bestaat uit tieners, twintigers en dertigers die speciale kenmerken met elkaar te delen (betrokkenheid bij Israël, gevoeligheid voor antisemitisme, interesse in Joodse cultuur) maar ook wel tegen dezelfde soort problemen aanlopen (verantwoordelijk voelen voor onrecht, grote behoefte aan het stoppen van de invloed van de oorlog, ingewikkelde relatie met ouders (link naar uitkomsten onderzoek).

  • Bent u in of voor de oorlog geboren en heeft u last van nare herinneringen, slapeloosheid, angsten of psychische spanningen? 
  • Vindt u het moeilijk om over uw oorlogservaringen te praten?
  • Heeft u het gevoel dat de oorlog van (een van) uw ouders uw relatie met hen op een negatieve manier beïnvloedt?  
  • Vindt u het lastig om grenzen te stellen aan de zorg die u voor uw ouders heeft?
  • Ben je het kleinkind van oorlogsgetroffenen en vind je dat de oorlog in jouw familie nog altijd een grote rol speelt? Heb je daar last van?

Behoor je tot de derde generatie oorlogsgetroffenen en wil met anderen uit die groep in contact komen?

De professionals van JMW zijn als geen ander bekend met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Joodse families. We gaan graag met u in gesprek, luisteren naar uw verhaal en helpen bij het herstellen van familierelaties.