Gettofonds

In aanvulling op de bestaande regeling voor Joodse vervolgingsslachtoffers, die tijdens de oorlog gedwongen te werk werden gesteld, is er een nieuwe regeling. Deze is er voor mensen, die niet gedwongen te werk werden gesteld in een getto: het Gettofonds. 
Het Gettofonds is een Duits fonds dat een eenmalig bedrag van € 2.000,- toekent aan Joodse vervolgingsslachtoffers die tijdens de oorlog in een getto verbleven en niet-gedwongen werkten. Sinds kort wordt een (klein) deel van de stad Amsterdam, in de periode van 15 september 1941 tot en met 30 september 1943, als getto erkend. Dit betekent dat iedereen die in deze periode in dat deel van de stad verbleef en niet-gedwongen werk verrichtte, een aanvraag kan indienen bij het Gettofonds. 

Criteria

Je kunt een aanvraag indienen, wanneer je voldoet aan de volgende criteria: 

  • Je bent Joods. 
  • Je was op 15 september 1941 ouder dan drie jaar. 
  • Je verbleef in de genoemde periode in de stad Amsterdam. Je hoeft niet de gehele periode in Amsterdam te hebben gewoond, het kan ook een gedeelte van deze periode zijn.   
  • Je hebt werk verricht zonder dwang, waarbij het begrip werk in de meest ruime zin wordt geïnterpreteerd. 
  • Je ontving voor dit werk enige vorm van vergoeding, dit kan bijvoorbeeld ook eten zijn. De hoogte van de vergoeding is niet relevant. Het is ook niet relevant of de vergoeding rechtstreeks werd uitbetaald of aan derden (bijvoorbeeld, in geval van werkzaamheden voor de Joodse Raad, aan de Joodse Raad).  

Download aanvraagformulier 

Je kan het aanvraagformulier rechtstreeks van onze website downloaden
Meer informatie over het gettofonds kunt u nalezen op de website van de  Bundesamt

Hulp en procedure aanvraagformulier 

De autorisatie van het aanvraagformulier (gesteld bij vraag 2) is bij JMW aan te vragen. Ook voor hulp bij het invullen van het formulier helpt de hulpverlener van JMW. 
Het is belangrijk dat de hulpverlener van JMW, die helpt met het aanvraagformulier, jou persoonlijk ziet. Wil je een afspraak maken met een hulpverlener in regio Rotterdam, Den Haag of Arnhem? Bel dan ons spreekuur voor een afspraak. Mocht je niet in staat zijn, naar een van de kantoren komen, dan is een huisbezoek ook mogelijk. Maak daarvoor een afspraak. 

Belangrijke documenten voor jouw aanvraag

Het is belangrijk dat je jouw identiteitsbewijs en een bankafschrift meeneemt naar de afspraak. Wanneer je erkend bent voor de Wuv en/of Artikel 2-Fonds (Claims Conference) is het ook nodig dat je hier een officieel document van meeneemt (de toekenning en/of een maandoverzicht). 
JMW kan, wanneer je dat wilt, helpen wij bij het invullen van de aanvraagformulieren. Ook kunnen wij jouw handtekening op het formulier autoriseren (bevestigen). Bij twijfel of je rechten kunt doen gelden op de nieuwe regeling, wordt je aangeraden een aanvraag in te dienen. 

Bij de beoordeling van jouw aanvraag is JMW op geen enkele wijze betrokken. Wij weten dus niet of de ingediende aanvraag wordt toegekend. 

Verschil Gettopensioen en Gettofonds

Het grootste verschil tussen het Gettopensioen en Gettofonds is dat je bij het Gettopensioen als overlevende of nabestaande (weduwen/weduwnaar of kind) aanvraag mag doen. Voor nabestaande zijn er wel nog extra criteria, zoals dat degene die gewerkt heeft voor 1938 geboren moet zijn. Als kind kom je alleen in aanmerking als de ouder is overleden na juni 2002 en als die ouder geen Gettopensioen reeds heeft ontvangen of als die ouder nog een partner heeft. Neem voor meer criteria contact op met het spreekuur van JMW.

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden