Wuv en Wubo

Kom ik in aanmerking voor de Wuv of de Wubo? 

De Wuv en Wubo zijn Nederlandse oorlogswetten. Ze worden uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank, afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen. 
Als je Joods bent en voor of in de Tweede Wereldoorlog bent geboren, kan je in het kader van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers (de Wuv) of de Wet Uitkeringen Burger-Oorlogsgetroffenen (de Wubo), een periodieke uitkering en voorzieningen aanvragen. Of er op de aanvraag positief wordt beslist, hangt af van vele factoren, zoals de vraag of je vervolging hebt ondergaan, dan wel een oorlogscalamiteit heeft meegemaakt. Ook speelt het verband dat lichamelijke en/of psychische klachten met de oorlog hebben een grote rol. Alle informatie over deze wetten kan je vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank (de SVB). Dit is de organisatie die de Wuv en de WUBO uitvoert. 

Nadat een aanvraag bij de SVB is ingediend, krijgt JMW het verzoek om een sociaal rapport te schrijven. 

Eerste aanvraag Wuv of Wubo 

Wanneer het een eerste aanvraag betreft is dat rapport erg uitgebreid. De rapporteur van JMW luistert naar jouw verhaal en beschrijft in het rapport hoe jouw leven er voor, tijdens en na de oorlog uitzag. De nadruk ligt op de doorstane oorlogservaringen en de invloed ervan op jouw verdere levensloop. Als je officieel erkend bent als vervolgingsslachtoffer of burger-oorlogsgetroffene, kun je daarna ook nog voorzieningen aanvragen. Voorbeelden van voorzieningen zijn: een vergoeding voor huishoudelijke hulp, een tegemoetkoming in de deelname aan het maatschappelijk verkeer, verhuis-en herinrichtingskosten, medisch vervoer e.a. 

  • Wil je een aanvraag voor de Wuv of de Wubo indienen of twijfel je erover? 
  • Wil je jouw Wuv/Wubo-aanvraag met een professional doornemen en nogmaals beoordelen? 
  • Wil je geïnformeerd worden over de oorlogswetten en het werk van de afdeling Oorlogsgetroffenen en Verzetsdeelnemers van de SVB? 

Neem dan  contact met JMW op. Onze hulpverleners hebben de expertise en ervaring om je goed te kunnen informeren en adviseren. Ook begrijpen ze dat jouw verhaal vertellen en daarna in het sociaal rapport teruglezen emotioneel belastend kan zijn. 

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden