Kind van oorlogsoverlevende

Kind van oorlogsoverlevende

Je ouders hebben de oorlog overleefd en dat is nogal wat. Het is niet eenvoudig  om je te verhouden tot die schaduw, en die van alle familieleden die zij hebben verloren. Misschien heb je jezelf van kinds af aan al weggecijferd, of voelde je je heel erg verantwoordelijk voor je ouders, terwijl zij juist voor jou moesten zorgen. Als ze ouder worden, komen er soms weer dingen naar boven waarmee ook jij moet omgaan, of ga je zelf nadenken over hoe het voor jou was om op te groeien met ouders die zo getekend waren door de oorlog. De zogenoemde ‘tweede generatie’ vormt een speciaal aandachtspunt voor JMW.

Verwerking van opvoeding

Het omgaan met het oorlogsverleden van je ouders of de manier waarop je daardoor bent opgegroeid en opgevoed, kan een grote invloed hebben gehad op je leven. De afdeling Hulp- en dienstverlening van JMW kan je helpen of eventueel doorverwijzen. Als tenminste een van je ouders vervolgd is geweest kan je een vergoeding aanvragen bij de regeling Tijdelijke vergoeding Psychotherapie van de Sociale Verzekeringsbank.

Zorgen voor ouders die de oorlog hebben overleefd

Het gebeurt ons allemaal, onze ouders raken op leeftijd en hebben steeds meer hulp en ondersteuning nodig. Ook daarbij kunnen de gevolgen van de oorlog een rol spelen, bijvoorbeeld als er weinig familie nog leeft, of als de familierelatie door de oorlog  verstoord is. Je kan hiervoor ondersteuning vragen bij de mantelzorgondersteuner van JMW.

Extra steun vanwege de oorlog

De meeste financiële regelingen die met de oorlog te maken hebben, zijn voor de overlevenden. Er zijn echter een paar uitzondering, zo kan iemand die voor 1994 erkend is bij de WUV, nog bepaalde extra bijdragen aanvragen. Een ander voorbeeld is het Gettopensioen, waarvoor onder bepaalde voorwaarden een aanvraag kan worden gedaan als nabestaande. De volledige informatie hierover is te vinden op deze site onder het kopje Fondsen voor oorlogsslachtoffers.

Ervaringen en herkenning

Voor de kinderen van oorlogsslachtoffers was lange tijd weinig aandacht. Het leed van degenen die de oorlog zelf hadden meegemaakt overschaduwde de gevolgen die er waren voor de zogenoemde tweede generatie. JMW heeft daar vanaf de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw wel veel aandacht aan gegeven.

Het kan heel moeilijk zijn om te praten over je ervaringen als kind van een oorlogsoverlevende. Soms helpt het om dat te doen tegenover een camera die het verhaal vastlegt. Het vastleggen van je ervaringen kan een doel op zich zijn,  zodat ze voor je nabestaanden niet verloren gaan. JMW doet dit al decennialang voor overlevenden met het project Levensverhaal in beeld.

Meer weten over wat JMW doet voor jou?

In 2022 heeft JMW samen met Stichting Pelita, het Nederlands Veteraneninstituut en ARQ Nationaal Psychotraumacentrum een convenant ondertekend met het Ministerie van VWS voor een vindbaar en toereikend ondersteuningsaanbod voor de tweede generatie.

Wat je kan doen

Veel ouders hebben nooit over de oorlog willen praten, waardoor hun kinderen met een heleboel vragen blijven zitten. JMW kan helpen om informatie te achterhalen, waar mogelijk. Zo zijn er dossiers die door nabestaanden kunnen worden ingezien, al hebben die helaas slechts summiere, overwegend financiële informatie. Ook helpt het Nationaal Archief bij het zoeken naar informatie over slachtoffers van de oorlog.

Er zijn een heleboel manieren om aan de slag te gaan met het (onverwerkt) verdriet dat het oorlogsverleden van je ouders jouw heeft gebracht. Je kan bijvoorbeeld een van onze activiteiten bijwonen, zoals de jaarlijks terugkerende 4 mei herdenking, een dienst afnemen, maar je kan ook contact opnemen met een hulpverlener van JMW.

Bekijk onze diensten

Contactgegevens

Met een hulpverlener van JMW in gesprek? Neem contact op met ons!
088-1652200
Bekijk alle locaties

Voor meer informatie over wat wij doen met uw persoonsgegevens, klik hier!

Blijf op de hoogte

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief van JMW in je mailbox
Ja, ik wil mij aanmelden